"Відрізали голови, вирізали серця": екс-боєць "Донбасу", який пройшов полон, розповів про російські тортури

Російські окупанти на Донбасі та їхні спільники з числа бойовиків "ДНР" і "ЛНР" піддавали українських військових, які опинилися в полоні, жорстоким тортурам і позбавляли їх життів

Про це розповів на брифінгу екс-боєць батальону "Донбас" Дмитро Куліш, який пройшов російський полон, передає Еспресо.TV.

"У серпні 2014 року під час виходу з Іловайська наш військвий підрозділ Нацгвардії потрапив у полон. Ми чітко бачили російські збройні підрозділи, воювали з ними, нанесли важки втрати, брали їх у полон, а потім самі виявилися у них у полоні через нерівні сили. Порушивши наші особисті домовленості з офіцерами російської армії, коли ми склали зброю, російські офіцери передали нас беззбройних до терористичних військових угруповань ОРДЛО. Всі катування, які ми зазнали - тортури, голод, побиття - все, що ми зазнали у заручниках ОРДЛО, вся провина лежить на російських військах - саме вони нас туди передали", - сказав Куліш.

Боєць АТО розповів, що терористи відрізали українцям голови, знімали шкіру та згадав випадок, коли після катувань бійцю вирізали серце.

"Не всі повернулися з полону. Є випадки відрізання голів людям, які на відео були живі, є випадки знімання шкіри і багато ще звірств, які можемо підтвердити особисто ті, хто там перебував. У 2014 році нашого бійця батальйону "Донбас" російські найманці прив'язали в Донецьку тросом до вантажного автомобіля, тягали на тросі, а потім вирізали серце, чому є підтвердження - фото- і відеофіксація тих подій", - додав Куліш.

Боєць також звернувся до присутніх іноземних дипломатів із проханням посприяти у звільненні заручників і наголосив, що українцям, які досі перебувають у полоні окупантів, найважливіше - знати про підтримку їх вільним світом.

"Прикладів катувань за 4 роки можна наводити багато, але основне питання - механізму захисту та дотримання прав людини не після того, як це вже сталося, а  на випередження. Людям, які перебувають у полоні у катівнях Росії найважливіше - знати про підтримку і що їх не кинули, що вони там не залишилися самі. Прошу вас, наскільки є можливості, допомогти у цій проблемі заручників і військовополонених", - підсумував Куліш.

Своєю чергою, голова СБУ Василь Грицак зазначив, що є багато випадків, коли українців вивозили до Росії, де жорстоко катували, а потім повертали на Донбас. При цьому Грицак зазначив, що багато з катів ідентифіковані, тому свого часу їх можна буде притягнути до відповідальності.

СБУ також презентувала 6 збірок (свідчення 435 осіб), створених на основі опитування наших українців, які пережили полон на Донбасі. 

"Це документальні матеріали, тут не має літературної обробки. Збірки складаються з двох частин: свідчення про факти військової агресії РФ проти України; свідчення про фізичне насильство та морально-психологічне знущання над ними під час перебування у заручниках", - йдеться у повідомленні .

Упродовж 2014-2018 років створений при СБУ Об’єднаний центр з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих в районі проведення АТО домігся звільнення з окупованих територій 3224 людей.