У Нігерії фермери побилися з пастухами: 86 загиблих, 50 спалених будинків

У центральній частині Нігерії після сутички між фермерами та пастухами загинули щонайменше 86 людей

Про це повідомила поліція нігерійського штату Плато, передає ВВС.

За даними ЗМІ, бійня почалася ще в четвер, 21 червня, коли фермери етносу Бером атакували пастухів Фулані, вбивши п'ятьох з них. Атака у відповідь в суботу призвела до збільшення смертей.

Державний поліцейський комісар Унді Аді заявив, що у сусідніх селах було вбито 86 людей, шестеро отримали травми. Також поліцейський повідомив, що було спалено 50 будинків, 15 мотоциклів та 2 трактори. На час розслідування у трьох частинах штату запровадили комендантську годину.

В місцевості, де сталася бійка, вже десять років триває насильницьке протистояння між етнічними групами, які конкурують за землю. У центральному регіоні Нігерії оселилися фермерські громади, а кочівники-пастухи часто вступають з ними в конфлікт через доступ до землі та пасовищ. Ці сутички переросли в міжетнічну війну, в результаті якої лише за останній рік було вбито тисячі людей.

Цей регіон, з мусульманською північчю та християнським півднем, схильний до релігійної напруженості. Пастухи - це етнічні Фулані і переважно мусульмани, тоді як селяни-фермери в основному християни.

Фулані або Фульбе - скотарський напівкочовий народ, розсіяний більшими або меншими групами майже у всіх країнах Західної та Центральної Африки в смузі субсахарських саван. У Нігерії деякі з них продовжують жити як кочівні пастухи, а інші переїжджають до міст. Кочові групи проводять більшу частину свого життя у заростях. Вони пасуть своїх тварин на великих територіях, часто стикаючись з осілими громадами фермерів.

Президент Нігерії неодноразово заявляв, що загострення конфлікту пов’язане зі збільшенням кількості зброї із Лівії. Також лунають звинувачення на адресу сил безпеки країни, які зайняті боротьбою з ісламістським терористичним угрупованням Боко Харам на півночі та бойовиками на багатому на нафту півдні.