У Верховині відкрили меморіальний музей письменника Петра Шекерика-Доникового

У понеділок, 25 червня, у гуцульській столиці Верховині на Івано-Франківщині відкрили музей, присвячений війту села Жаб’є (зараз Верховина) Петру Шекерику-Дониківу, який там жив і працював на початку минулого століття

Про це повідомляє Еспресо.TV.

На Гуцульщині відтепер є музей з фотографіями, архівними документами та особистими речами громадського діяча Петра Шекерика-Доникового

Відкриття експозиції відбулося у рамках дня музеїв Міжнародного Форуму Via Carpatia.

"Нам дуже приємно, що під час форуму Via Carpatia, тут відкривається музей Шекерика-Доникова. Це унікальна людина, яка була не тільки війтом Верховини та послом до польського Сейму, у той час опікувався українцями та був прекрасним письменником - написав книжку "Дідо Иванчік". Тут, у музеї, ви можете побачити, як люди своїми руками відновлюють українське минуле", - сказав під час відкриття музею голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України Микола Княжицький.

Княжицький також зазначив, що Петро Шекерик-Доників був другом Станіслава Вінценза, на чию честь названа науково-економічна конференція, яка проводитиметься 26-27 червня в рамках Першого Міжнародного форуму Східної та Центральної Європи "Via Carpatia". Книга написана гуцульською говіркою, і Станіслав Вінценз завжди мріяв про те, щоб вона була перекладена українською та польською літературною мовою. До цього часу це так і не відбулося.

"Гуцули люди своїми руками відновлюють українське минуле. Це приватний музей, і таких музеїв тут близько 30. Сюди справді приїжджали люди з цілої України. Верховинщина недаремно є духовною столицею України. Саме тому ми проводимо тут Форум Via Carpatia. Зараз вперше, але сподіваємося, що він стане регулярним, а Гуцульщина стане українською туристичною і духовною столицею. Вона такою і є, але про це дізнається ще більше людей", - сказав Микола Княжицький.

Своєю чергою голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зазначила: "Для мене великий подив, що тут на Гуцульщині настільки розвинута музейна культура. Ця передача з минулого в майбутнє цих здобутків українського народу є надзвичайно важливою".

На думку Сюмар, така місцева особливість заслуговує на державну підтримку адже зберігає цінності, які є цінностями всієї української нації.

За словами нащадків Петра Шекерика-Дониківа, власників будинку, Надії Міківничук та її батька Івана Макіничука, будинок у якому сьогодні відкрився меморіальний музей зберігся у тому вигляді, в якому був збудований у 1933 році за життя війта. Будинок був отриманий у спадок Катериною Шекеряк-Маківничук,вона подарувала його своїй внучці Надії, яка і вирішила разом з батьком зробити тут музей.

Петро Шекерик-Доників - громадський діяч, етнограф, письменник, військовий, служив у 24-му полку австрійської піхоти в Коломиї, домігся дозволу для солдатів-українців говорити рідною мовою. Він також брав активну участь у створенні, діяльности гуцульського театру у с. Красноїлля під керівництвом Гната Хоткевича. Допомагав Михайлу Коцюбинському збирати матеріали для роману "Тіні забутих предків". Був особисто знайомий з Володимиром Гнатюком, Станіславом Вінцензом та іншими видатними особистостями того часу. Письменник, який писав гуцульським діалектом, автор книги "Дід Іванчик".

У 1918-1919 роках - делегат Національної Ради ЗУНР від повіту Косів. Брав участь у святкуванні Злуки ЗУНР і УНР на Софіївському майдані.

Активно займався січовим рухом, у 30-х роках був Послом до польського сейму від Української Радикальної Партії.

У 1940 році був заарештований НКВД, засуджений на 8 років ув’язнення та засланий до Сибіру, його подальша доля невідома.