Дещиця розповів, що буде з останками воїнів УПА в польських Грушовичах

Пам'ятник воїнам УПА у селі Грушовичі в Польщі буде відновлено, якщо археологи доведуть, що там дійсно поховані українські вояки

Про це заявив посол України у Польщі Андрій Дещиця під час панелі "Україно-польський діалог: труднощі і перспективи" Міжнародного Форуму Via Carpatia, передає Еспресо.TV.

За словами посла, необхідно діяти у правовому полі Польщі, бо пам’ятники воїнам УПА розташовані на території Польщі. Якщо під ними знайдуть останки воїнів українського повстанського руху, то пам’ятник воїнам поставлять. Якщо докажуть, що там нема останків воїнів УПА, то пам’ятник поставлять людям, які там поховані.

"Тому потрібна участь української стороні, а саме секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремета. Щоб він віддав знайдені останки на тест ДНК і доводив, що це є поховання УПА. Наскільки мене проінформували, польська сторона також готова проводити розкопки у інших місцях. Зрештою, у тому кладовищі вже стоять два пам’ятники з підписом "Українським повстанцям, які боролися за волю України", - додав Дещиця.