Росія втручається у наші відносини з Угорщиною та Польщею, - Княжицький

Російська Федерація активно втручається в українсько-угорські та українсько-польські відносини

Про це заявив народний депутат та голова Комітету з питань культури і духовності ВР Микола Княжицький під час дискусії "Інформаційна зброя у гібридних конфліктах ХХІ століття" на Міжнародному Форумі Via Carpatia, передає Еспресо.TV.

На думку депутата, інформаційна війна Росії в Україні почалася набагато раніше, ніж гаряча війна, що триває на Сході.

"Фактично інформаційна війна почалася тоді, коли Україна стала частиною Російської імперії. Все, що робив радянський чи російський уряд, поневоливши Україну, було спрямовано на те, щоб українці не усвідомлювали себе як єдиний народ або єдина нація", - пояснив Княжицький.

Вперше українці поставили питання інформаційної безпеки лише після Революції Гідності у 2014 році. І робити це було надзвичайно складно.

"Якщо ви подивитесь на те, як Росія діє у інших країнах, зокрема, у країнах Балтії, у Грузії, у країнах східної Європи, ці дії відрізняється від того, що відбувається в Україні", - запевнив нардеп.

Основними інструментами інформаційних впливів Росії у інших країнах є спецслужби, яких в Україні майже немає: тут не працює канал Russia Today та інформаційне агентство Sputnik. У багатьох країнах Російська Федерація підтримує ліво- або праворадикальні рухи для дестабілізації ситуації. РФ також підкупляє деяких інтелектуалів та лідерів думок для того, щоб розповсюджувати свої цілі.

"Ці цілі ми також прекрасно бачимо. Очевидно, що для Росії головною метою є позбавлення Європейського Союзу будь-якої сили чи потужності. Така ж політика проводиться і всередині Сполучених Штатах Америки", - зазначив Княжицький.

Політика всередині України трохи інша. Російська Федерація фактично намагається довести, що українського народу як такого не існує, що це лише частина російського народу, який має свою говірку.

"Кремль намагається довести, що ми країна, яка не відбулася, яка не має шансів відбутися, яка погрузла в корупції, немає ефективного самоврядування, порушує права людини та конфліктує з сусідніми країнами. І ми чудово бачимо, як Росія втручається у наші українсько-угорські та українсько-польські відносини. Наші спецслужби затримали російських провокаторів, які здійснювали замахи на польські дипломатичні установи або на польські відомства. Вони прагнуть, щоб Захід не довіряв Україні і щоб ми не мали права на існування", - заявив народний депутат.

Росія використовує засоби масової інформації, щоб переконати українців у тому, що вони частина російського народу.

"Ми разом з головою Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторією Сюмар працююємо, щоб нарешті досягти прозорості медіавласності та медіафінансування. Ви бачите той дискурс у суспільстві, коли телеканал "Інтер" постійно виступає з певними антиукраїнськими заявами та показує концерти, які прославляють ідеологію, яка у минулому нищила українців. До того ж вони намагаються це робити, користуючись певними дірками у законодавстві та корупційними зв’язками з політиками. Проблема нашої слабості полягає у тому, що великі ЗМІ залишаються у руках проросійських олігархів. Політики хочуть бути в ефірі і пропагувати свої цінності, тож залежать і від олігархів, і від цих проросійських ЗМІ. ", - пояснив Княжицький.