Новий Petya: Кремль готує масштабний кіберудар по Україні

Російські хакери заражають комп'ютери українських компаній вірусним програмним забезпеченням, щоб створити більше можливостей для великої скоординованої кібератаки

Про це заявив очільник української кіберполіції Сергій Демедюк у коментарі виданню Reuters.

За його словами, атаки хакерів спрямовані на банки та компанії енергетичної інфраструктури, а це передбачає, що вони готуються до активації шкідливого програмного забезпечення (ПЗ) в результаті одного масштабного удару.

Таким чином зараз українські правоохоронці працюють з іноземними колегами, щоб ідентифікувати хакерів. З початку року, поліція виявила віруси в фішингових листах, відправлених із законних доменів державних установ, системи яких були зламані, а також з фейкових веб-сторінок, що імітують офіційні сторінки держорганів.

Читайте також: Українські хакери перевірили, як захищені сайти держустанов. Спойлер - ніяк

Хакери намагалися діяти так, щоб їх не вистежили: "розбивали" шкідливе ПЗ на окремі файли, які поміщали до мереж, які хотіли уразити, перш ніж активувати вірус. 

"Аналіз вже виявленого шкідливого ПЗ і націленість атаки на Україну свідчать про те, що все готувалося до запуску в якийсь конкретний день", - наголосив Демедюк.

За його словами, деякі кібератаки у минулому співпали з великими українськими святами, тож хакери можуть готувати наступний удар на День Конституції (28 червня) або в День Незалежності (24 серпня).

Понад те, масштаби поточної хакерської кампанії за своєю потужністю співпадають з тими, які були під час кібератаки вірусу NotPetya.

Читайте також: Як врятуватися від хакерів. 8 порад від Українського кіберальянсу

"Це підтримка на урядовому рівні - дуже дорога і дуже синхронізована. Без допомоги державних органів це було б неможливо. Зараз ми говоримо про Росію. Все, що ми бачимо, все, що ми перехопили за цей період: 99% слідів походять з Росії", - підсумував Демедюк.