ГПУ повідомила підконтрольним Жириновському депутатам Держдуми про підозру у фінансуванні тероризму

Генпрокуратура України склала повідомлення про підозру у фінансуванні тероризму двом депутатам Держдуми Росії

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Слідчі встановили, що два російських депутати, перебуваючи у Москві, у березні-червні 2014 року з метою матеріального забезпечення терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР" у складі організованої Володимиром Жириновським злочинної групи публічно, за участі представників "ДНР" у присутності ЗМІ закликали громадян Росії збирати кошти для бойовиків "ЛНР" і "ДНР", а також розмістили відповідні оголошення на сайтах партії ЛДПР і відкрили в Росії пункти збори коштів.

Указані депутати уклали відповідну угоду щодо матеріального забезпечення "ДНР", а також забезпечили надання учасникам цієї терористичної організації приміщення у Москві для представницької діяльності.

Також за рахунок зібраних коштів зазначені депутати під керівництвом Жириновського на прохання очільника терористичної групи "Сомалі" Михайла Толстих ("Гіві"), у 2014-2017 роках поставили терористам 6 транспортних засобів російського виробництва з підвищеними прохідними та експлуатаційними можливостями, окремі з яких використовувалися під час терактів проти українських військових і правоохоронців, зокрема у Донецького аеропорту.

Інкриміновані депутатам Державної Думи Російської Федерації правопорушення за ч. 3 ст. 258-5 Кримінального кодексу України (фінансування тероризму) передбачають можливість заочного засудження в Україні на термін від 10 до 12 років позбавлення волі.

У ГПУ зазначили, що ЄС Канада, Австралія та Швейцарія в рамках антиросійських санкцій заморозили активи Жириновського та одного зі вказаних депутатів.

Крім того, щодо Жириновського та інших осіб указом президента України від 15 травня 2017 року затверджено рішення РНБОУ "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", що передбачає відмову в наданні та скасування віз та інші заборони в’їзду на територію України, блокування активів та тимчасове обмеження права особи користуватися своїм майном.