На "кладовищі" криптовалют знайшли понад тисячу проектів. І 80% з них - шахрайські

До середини 2018 року дослідники знайшли більше тисячі криптовалютних проектів, які закрилися

Як пише Bloomberg, cеред них є ті, які вже більше року не ведуть активність в області розробки, і шахрайські проекти, розслідуванням діяльності яких займається Комісія з цінних паперів і бірж США. Проекти змогли залучити мільярди доларів інвестицій, які врешті пішли "в нікуди".

Як зазначає видання, незважаючи на те, що багато країн намагаються регулювати діяльність цих проектів, інвестори-аматори часто не проводять аналіз перед вкладеннями і віддають гроші  дуже економічно сумнівним сайтам. Серед найчастіших "зникнень" проектів - хакерські атаки і смерть розробників.

"Очевидно, що ринок ICO переповнений ажіотажем і шахрайством. За моїми спостереженнями, 80% проектів були шахрайськими, а 10% не вистачало змісту, через що вони закрилися відразу після отримання фінансування. Ймовірно, що більшість з решти 10% проектів також зазнають невдачі", - вважає фінансовий аналітик Bloomberg Аарон Браун.

Тим часом стартап CoinJanitor заявив, що хоче допомогти інвесторам та розробникам утилізувати невдалі проекти.

"Ми вилучаємо якомога більше монет з ринку", - сказав генеральний директор CoinJanitor Марк Кенігсберг. "Кожного разу, коли ми поглинаємо проект, у нас є більше аудиторії та більший обсяг маркетингу. Замість лінійного зростання ми повинні посилити зростання хокейної палички. Всі токени, які ми отримуємо, ми знищуємо, ми їх справді спалюємо."

Для спалення такого "кладовища"  стартап створює власний токен, але це не єдиний варіант, адже деякі проекти можна врятувати.

"У минулому році було багато випадків, коли проект, який був по суті "мертвим ", був підхоплений розробником, який міг би пасивно його видобути та повернути до життя", - сказав Лукас Нуззі , директор з технологічних досліджень Digital Asset Research.