Росія замовила зрив презентації кримськотатарського фільму у Києві

Служба безпеки України попередила проведення екстремістської провокації на замовлення Росії в Києві під час презентації першого кримськотатарського фільму-казки "Хідір-деде"

Про це повідомляє прес-служба СБУ. 

За задумом, провокатори повинні були зірвати презентацію фільму, яка мала відбутися 1 липня. Підконтрольні російській стороні українці мали винайняти у Києві до 100 осіб та поділити їх на три групи нібито українських націоналістів.

Перша мала провести акцію протесту проти лідерів кримськотатарського народу. Друга – розкидати листівки провокативного характеру серед глядачів у залі. Третя – облити зеленкою ініціаторів створення картини. 

Організаторів провокації затримали під час підготовчої наради в одному із закладів громадського харчування. У них вилучили заздалегідь підготовлені зеленку, плакати і провокаційні листівки, інструкції від іноземних кураторів.  

Зареєстровано кримінальне провадження за ч.3 ст.161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії) КК України. 

Достеменно відомо, що організатори акції, спрямованої на розпалювання міжнаціональної ворожнечі проти кримськотатарського народу, причетні до здійснення провокації біля посольства Угорщини 20 червня цього. У той день, ті ж самі фігуранти організували провокацію у вигляді пікетування посольства Угорщини в Україні, скандування антиугорських гасел та знищення опудала прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.