Обмеження Росією українського транзиту порушують правила СОТ, - уряд

Запроваджені Росією обмеження транзиту товарів із України до Казахстану та Киргизстану порушують порушують російські зобов'язання у Світовій організації торгівлі та мають бути скасовані

Про це повідомляє "Урядовий портал".

"Ці обмеження є непрозорими, невиправданими, політично вмотивованими й такими, що мають дискримінаційний характер і не відповідають міжнародним зобов’язанням Росії, у тому числі в рамках Світової організації торгівлі, та є торговельною агресією проти України. Україна докладає всіх зусиль, щоб довести факт порушення Росією міжнародних зобов’язань при обмеженні транзиту з території України, та, як наслідок, відновити транзитний рух через територію Росії. Позиція України полягає у тому, що дії Росії не відповідають її зобов’язанням в рамках СОТ, а тому повинні бути скасовані", - йдеться у повідомленні.

Російські обмеження стосуються:

Раніше, у вересні 2016 року, Україна оскаржила у СОТ російські обмеження. Наразі справа перебуває в активній стадії, а рішення очікується в кінці 2018 року.

Нагадаємо, 29 червня 2018 року президент Росії Володимир Путін підписав указ, відповідно до якого Росія продовжила на півроку обмеження на транзит продукції з України до Казахстану та Киргизстану. Термін дії попередніх обмежень сплив 30 червня, новий термін санкцій - до 1 січня 2019 року.