Працівники БМПЗ скаржаться на рейдерство і просять відновити роботу заводу

Трудовий колектив Братського масло-пресового заводу (БМПЗ, смт Братське, Миколаївська область) просить зупинити рейдерське свавілля і відновити роботу підприємства

Про це йдеться у відкритому зверненні працівників БМПЗ на адресу президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і генпрокурора Юрія Луценка.

Колектив БМПЗ скаржиться, що робота заводу блокується тітушками з подачі колишніх власників підприємства - братів Анатолія та Василя Доценків, які прагнуть повернути завод собі під контроль. За повідомленням працівників заводу, до блокування роботи законного орендаря заводу ТОВ "Саундагро" причетні відома структура "Бізнес-Варта", а також нардепи Іван Мірошниченко та Руслан Сидорович.

"До приходу нового орендаря БМПЗ ТОВ" Саундагро "робота заводу була зупинена, борги заводу досягли десятків мільйонів гривень, борг із зарплати становив близько 1 млн грн. Люди не отримували зароблене близько двох років", - розповідає співробітник підприємства начальник елеваторного цеху Валентин Олексійович Куценко .

За словами Куценка, в даний час завод працює, працівникам почали регулярно виплачувати заробітну плату, було побудовано нову будівлю і поставлено нове обладнання, завдяки якому відновилося виробництво соняшникової олії і соняшникової макухи.

У своєму зверненні трудовий колектив також закликав, щоб конфлікт власників вирішувалося в судах, а не шляхом силового протистояння, і "чим би він не наважився, власники мають право одержати належну їм частину майна заводу лише після завершення повного розрахунку з кредиторами заводу".

Люди стурбовані, що блокування роботи знову призведе до зупинки заводу, а обладнання буде вирізано на метал.

«Для нас робота на цьому підприємстві є єдиним шляхом годувати наші сім'ї», - йдеться в повідомленні. Трудовий колектив підприємства складається з жителів селища.

"Цей завод - єдине підприємство в селищі, в Братському більше працювати ніде. Ми втомилися вже від війни, яку влаштували брати Доценки та їхні поплічники. Хочемо нормально працювати, ходити на роботу, отримувати зарплати, але нам заважають, залякують і шантажують", - обурюється співробітниця заводу Галина Андріївна.

З 12 червня 2018 р під'їзні шляхи до заводу блокуються групою осіб в балаклавах з приватної охоронної компанії, виїзд для технологічного транспорту з заводу завалений уламками бетонних плит, а також перекритий спеціально пригнаним для цих цілей ЗІЛом.

Крім цього, на заводі кажуть, що готова продукція, що належить третім особам, «досі не змогла покинути завод (вартість продукції близько 100 тис. долл.), Люди вперше не отримали заробітну плату, оскільки послуги з переробки не були сплачені власником готової продукції".