"Пряма провокація": у Раді розкритикували ОБСЄ, яка запросила до Києва російських пропагандистів

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова звинуватив ОБСЄ у "прямій провокації" через запрошення російських пропагандистів до Києва на конференцію "Посилення свободи і плюралізму засобів масової інформації в Україні під час конфлікту в країні та навколо неї"

Про це повідомив у Facebook народний депутат Сергій Висоцький.

"Така назва конференції є провокативною та некоректною, оскільки не існує жодного "конфлікту в країні", натомість має місце збройна агресія РФ проти України а також анексія РФ частини української території всупереч всім міжнародним угодам. І факт такої агресії визнаний як міжнародними організаціями, так і більшістю країн світу. Водночас, ми не можемо не відзначити, що інформаційна війна є інтегральною складовою агресії РФ, і в таких умовах Україна змушена адекватно та пропорційно реагувати на відповідні загрози, захищаючи власний суверенітет і незалежність. Відтак, запрошення на конференцію ОБСЄ російських пропагандистів з російських ЗМІ, які неодноразово вдавалися до інформаційних маніпуляцій проти України, можна трактувати як пряму провокацію", - йдеться у повідомленні.

Комітет Ради звинуватив ОБСЄ у повторенні кліше російської пропаганди та втягуванні в гібридну війну, а також заявили про неприпустимість використання міжнародних конференцій для організації провокацій проти незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова.

"Ми також вважаємо неприпустимим використання міжнародної конференції для організації провокацій проти політичного в»язня Кремля Олега Сенцова, який сьогодні знаходиться на межі між життям та смертю внаслідок російських тортур. Ми наголошуємо, що саме РФ є однією з найбільших загроз для свободи слова і демократії у світі. Крім того, російські медіа перетворилися на інструменти пропаганди та поширення фейків, спрямованих на підбурювання до дискримінації, ворожнечі та насильства, що відчуває на собі не лише Україна, але і ціла низка інших країн. Комітет підкреслює необхідність збереження у світі свободи слова та свободи засобів масової інформації. В той же час, неприпустимо ігнорувати потребу в розробці інструментів для захисту демократії від інформаційної зброї, яка становить серйозну загрозу для прав людини та світової безпеки", - наголошують у комітеті.

Українські нардепи закликали організаторів конференції та представників ОБСЄ "розібратися в ситуації щодо гібридних інформаційних впливів".

"Ми закликаємо організаторів конференції, у тому числі представника ОБСЄ Арлема Дезіра, більш фахово розібратися в ситуації щодо гібридних інформаційних впливів, аби не перетворювати ОБСЄ в інструмент російських маніпуляцій", - підсумували депутати.