Союзники США в НАТО відповіли на критичні листи Трампа

Cоюзники США в НАТО не погоджуються з критикою американського президента Дональда Трампа, який напередодні надіслав листи Норвегії, іншим європейським союзникам та Канаді з вимогою збільшити витрати на оборону

У листі до Associated Press норвезький міністр оборони Франк Бакке-Йенсен заявив, що його країна "дотримується мети, встановленої на саміті НАТО в 2014 році, і дотримуватиметься її й надалі", повідомляє Голос Америки.

За його словами, Норвегія витрачає значно більше на закупівлю військового обладнання, ніж узгоджено країнами-членами НАТО.

Прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель назвав лист "типовим" напередодні саміту.

"Я не заляканий цим листом", - заявив Шарль Мішель, додавши, що Бельгія повністю виконує свої зобов’язання в НАТО.

Речник міністра оборони Канади Рене Фіятро заявила, що Канада дотримується плану зі збільшення витрат на оборону. Більш того, за її словами, Канада має намір збільшити військові асигнування на 70%.

Раніше Трамп написав лідерам низки країн НАТО листи, в яких в досить різкій формі вимагав виконати взяті ними зобов'язання щодо збільшення оборонних витрат.

У листі Трамп зазначив, що вже "втрачає терпіння" в очікуванні виконання даних ними обіцянок. Наприклад, в посланні канцлеру Німеччини Ангелі Меркель Трамп написав, що недостатні витрати на оборону з боку Берліна підривають безпеку НАТО і дають підставу іншим членам Альянсу не виконувати свої зобов'язання.