У Румунії змінили антикорупційну частину Кримінального кодексу

Парламент Румунії попри критику опозиції, антикорупційних активістів та іноземних дипломатів затвердив зміни до Кримінального кодексу

Голосування відбулося на позачерговій пленарній сесії, яка відбулася на день раніше, ніж було заплановано, повідомляє Європейська правда.

Найбільш обговорювані зміни відносяться до часткової декриміналізації злочинів, пов’язаних із зловживанням службовим становищем. Саме за такий злочин лідер правлячої Соціал-демократичної партії Лівія Драгня минулого тижня отримав 3,5 роки ув’язнення.

Новий кодекс обмежує визначення зловживання службовим становищем лише періодом, коли державний службовець отримує необґрунтовані переваги для себе або своєї родини протягом робочого дня.

Зловживання службовим становищем також більше не застосовується у випадках прийняття законодавства або затвердження урядових або парламентських документів.

Сенат (верхня палата парламенту) всього за дві години затвердив цей законопроект, а законодавці у нижній палаті отримали ключові документи лише за годину до початку сесії.

Президент Румунії Клаус Йоганніс розкритикував затверджені змін і заявив, що звернеться до Конституційного суду. Опозиційні партії вважають, що зміни можуть серйозно підірвати верховенство права в Румунії і закликають людей вийти на акцію протесту в центрі Бухареста.