Україна визволятиме ув'язненого у Криму Балуха разом із закордонними партнерами, - МЗС

Міністерство закордонних справ України співпрацюватиме із закордонними партнерами України, щоб вони вимагали від Росії звільнити ув'язненого в окупованому Криму українського активіста Володимира Балуха

Про це заявила речник МЗС України Мар'яна Беца, передає "Крим. Реалії".

При цьому Беца назвала можливий другий вирок для Балуха "виходом за межі здорового глузду".

"З огляду на те, що перша справа є абсолютно сфабрикованою і заснована на тому, що Балух - патріот України, він почав голодувати на знак протесту. І на цьому тлі, коли ми вимагаємо допуску наших лікарів, омбудсмена та правозахисників до Балуха, щоб дізнатися про стан його здоров'я, починається нова сфабрикована справа із незрозумілих звинувачень людини в ув'язненні", - сказала Беца.

За словами Беци, МЗС України висловило російській стороні протест, дуже стурбоване станом здоров'я Балуха і вимагає від Росії допуску до нього українських або незалежних міжнародних лікарів.

"Довіряти окупаційної влади ми не можемо", - додала Беца.

Нагадаємо, 8 грудня 2016 року ФСБ затримала Балуха після того, як він вивісив над своїм будинком в селі Серебрянка Роздольненського району Криму прапор України й "перейменував" свою вулицю на вулицю Героїв Небесної Сотні.

Роздольненський районний суд окупованого Криму засудив українця Володимира Балуха до 3 років і 7 місяців колонії-поселення та штрафу в 10 тис. руб. (близько 4,6 тис. грн). Покарання він відбуває на території півострова.

Попри те, що Балух продовжує бестрокове голодування, адміністрація СІЗО не вважає його голодуючим відколи він погодився їсти сухарі та пити кисіль.

Окупаційна "прокуратура" Криму просить для політв’язня Балуха ще 4 роки колонії.