В Україні створили Національний фонд досліджень. Що він робитиме

В Україні створено Національний фонд досліджень, який вже з 2019 року має розпочати грантову підтримку наукових досліджень та розробок

Про це повідомляє прес-служба МОН.

В Україні досі не існувало інституції, яка могла б надавати гранти на дослідження і розробки на умовах відкритих конкурсів і незалежно від відомчих ознак. Така штучна сегментація наукової сфери обмежує не лише наукову конкуренцію, але й можливості міжвідомчої кооперації.

"Адже МОН, наприклад, не має права фінансувати діяльність установ НАН, так само як і НАН не має можливості спрямовувати передбачені на її діяльність кошти до університетів”, - розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Фонд утворюється як незалежна неприбуткова бюджетна установа. Його основним завданням стане грантова підтримка фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень і науково-технічних експериментальних розробок.

Кошти Фонду формуватимуться за рахунок коштів державного бюджету, добровільних внесків, зокрема, й іноземних донорів, а також інших не заборонених законодавством коштів.

"Фонд розподілятиме кошти шляхом надання індивідуальних, колективних та інституційних грантів. Це означає, що система грантової підтримки буде гнучкою та даватиме більше можливостей для усіх українських науковців", - наголосила Гриневич.

Нацфонд досліджень працюватиме за такими основними напрямами:

Персональний склад Наукової ради Фонду, за результатами конкурсного відбору, призначається Урядом. Так само Урядом призначається Виконавчий директор, який очолюватиме Фонд як бюджетну установу.

Лілія Гриневич відзначила, що успішне функціонування Фонду напряму залежить від його фінансування та можливостей України збільшити інвестиції в науку загалом. У середньостроковому плані діяльності Уряду визначено, що за 2020 рік фінансування науки за рахунок бюджету має сягнути 0,5% ВВП.

"З цього фінансування ми хочемо, аби на Нацфонд досліджень пішло близько 13-15%. Якщо наша економіка зможе забезпечити таке зростання - це буде неймовірним проривом для всієї країни, адже зараз навіть попри збільшення фінансування науки ми дуже сильно відстаємо від інвестицій тих держав, що дійсно мають вагомі успіхи в науковій сфері", -  підсумувала міністр.