Як підтримати малий та середній бізнес: Нефьодов назвав чотири основні кроки

Мінекономрозвитку поступово втілює у життя стратегію розвитку малого та середнього бізнесу, яка містить 4 короткострокові цілі

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Перша з цілей - інформаційна, адже бізнесмену-початківцю треба допомогти з тим, як саме реєструвати бізнес, платити податки, експортувати та імпортувати товари.

"Частково це вже працює на сайті Мінекономіки, де розміщені необхідні алгоритми. Якщо ви хочете відкрити кав’ярню, обираєте чи будете продавати алкоголь, чи ні. Або хочете власне приміщення чи орендувати. У результаті вам виводять пакет необхідних документів та електронних послуг”, - зазначив Нефьодов.

Другий напрямок - консультації. Заступник міністра додав, що відомство хоче використати вже існуючу мережу ЦНАПів та посадити туди людей, які відповідатимуть на запити підприємців.

"Так ми будемо тримати руку на пульсі та знати, від чого страждає бізнес. Третій і найбільш цікавий компонент - фінансовий або як дістати фінансування. Чому малому бізнесу складніше отримати кредит, ніж великому? Бо у нього часто немає чітко прописаного бізнес-плану, немає 20-річної історії роботи. Інструмент, який ми хочемо запропонувати, це часткові портфельні гарантії, які держава може надати банкам для кредитуванням малих підприємств", - пояснив він. 

Четвертий пункт стратегії - підтримка найбільш вразливих груп населення, серед яких внутрішні переселенці, ветерани, які щойно повернулись зі сходу України, люди з інвалідністю та жіноче підприємництво.