За рахунок чого зростає українська економіка. Пояснення голови Ради НБУ

Загалом після подолання падіння економіка України зростає вже вісім кварталів поспіль

Згідно з останніми даними Світового банку, Україна продемонструвала один з найвищих темпів приросту ВВП в 2017 році серед усіх країн світу в доларовому еквіваленті.

Внутрішній валовий продукт (ВВП) України в 2017 році зріс більш ніж на 20% і склав 112 мільярдів доларів.

У І кварталі 2018 року зростання реального ВВП України прискорилося до 3.1% у річному вимірі з 2.2% у IV кварталі 2017 року.

Голова Ради НБУ Богдан Данилишин пояснив на своїй сторінці у Facebook, завдяки чому українська економіка зростає вже вісім кварталів поспіль.

За словами Данилишина, прискорення економічного зростання вдалося досягти насамперед завдяки збільшенню інвестицій та внутрішньому споживчому попиту.

Зокрема зростання капітальних інвестицій у І кварталі 2018 року загалом прискорилося до 37.4% у річному вимірі.

Найбільші обсяги інвестицій були спрямовані в промисловість, сільське господарство, будівництво, транспорт, а також торгівлю.

Основним джерелом інвестицій були власні кошти підприємств та організацій. Їх частка у загальному обсязі освоєних (використаних) капітальних інвестицій у І кварталі склала 76.2%.

Збільшити інвестиції дало змогу поліпшення фінансових результатів підприємств. Так, фінансовий результат великих та середніх підприємств до оподаткування за І квартал 2018 року становив 132.9 млрд. грн. прибутку, що майже на 30 % більше, ніж у відповідному періоді минулого року, зазначає Данилишин.

Внутрішній споживчий попит стимулювало збільшення доходів населення. Зокрема наявний дохід населення України за І квартал 2018 року збільшився на 25.2% порівняно з відповідним періодом минулого року, реальний наявний дохід – на 10%. Основним джерелом доходів населення залишалася заробітна плата.

Внесок чистого експорту в економічне зростання у І кварталі 2018 року був від’ємним. Експорт товарів та послуг за цей період знизився майже на 10% порівняно з відповідним періодом минулого року, що насамперед зумовлено зменшенням обсягів поставок зернових, олійних культур, а також транзиту енергетичних ресурсів. Водночас зниження енергетичного імпорту зумовило зниження імпорту товарів та послуг загалом (на 5.4%).

Після першого кварталу економіка України продовжила зростати на тлі жвавого споживчого попиту та сприятливої зовнішньо-економічної кон’юнктури.

Як результат зростання промисловості за січень – травень 2018 року становило 2.6% порівняно з відповідним періодом минулого року. Темпи зростання в добувній та переробній промисловості загалом були майже однаковими.

Серед галузей переробної промисловості найвищі темпи зростання зафіксовані в хімічній промисловості (41.6%), виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення (7.1%), а також машинобудуванні (6.9%).

А от зростання сільського господарства за січень – травень 2018 року становило лише 0.2% порівняно з відповідним періодом минулого року.

Оборот роздрібної торгівлі за січень – травень 2018 року збільшився на 6.1% порівняно з відповідним періодом минулого року, оптової – на 4.8%.

Що стосується зовнішньої торгівлі, то за п’ять місяців 2018 року експорт товарів зріс на 11.8% порівняно з відповідним періодом минулого року, імпорт – на 14.3%. Як наслідок дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України розширився до 415 млн. дол. США (з 308 млн. дол. США у відповідному періоді минулого року).

Водночас наразі зберігаються ризики сповільнення економічного зростання України, наголошує експерт. Серед можливих причин Данилишин називає:

– погіршення зовнішньоекономічних умов торгівлі, зокрема через «торгові війни» та жорсткіші монетарні умови, що може призвести до стиснення міжнародної торгівлі та зниження попиту на продукцію українського експорту;

– фіскальне домінування, що може обмежувати державні інвестиції та збільшити боргове навантаження, стримуючи економічний розвиток країни в середньостроковій перспективі.