Wikipedia оголосила бойкот в кількох країнах ЄС, бо протестує через новий закон про авторське право

Wikipedia припинила роботу своєї інтернет-енциклопедії в Італії, Іспанії та Латвії та Польщі через можливе введення закону Євросоюзу про авторське право

Про це пише TechCrunch.

5 липня 2018 року Європарламент обговорить введення нового законопроекту, який зобов'яже великих розповсюджувачів контенту ввести попередню фільтрацію матеріалів, а також заборонить публікувати на своїх майданчиках матеріали, захищені авторським правом.

У разі, якщо інтернет-майданчики вирішать публікувати такі матеріали, вони повинні будуть виплатити власнику прав гонорар.

Тепер, коли користувачі з кількох країн ЄС заходять на сторінку "Вікіпедії", вони бачать пост з заглушкою і вимогою до Європарламенту відмовитися від введення нового закону.

"Замість того, щоб вносити доповнення до законів про авторське право в Європі і сприяти участі всіх громадян в інформаційному суспільстві, директива загрожує свободі онлайн-простору і створює нові фільтри, перепони і обмеження для доступу в інтернет", - вважають модератори енциклопедії.

Експерти, які вивчали законопроект, вважають, що він рясніє розпливчастими формулюваннями. Наприклад, від адміністраторів сайтів вимагають розробити фільтри, які будуть перевіряти, чи має право користувач завантажувати на сайт той чи інший контент. На думку фахівців, це практично неможливо реалізувати. 

Критики документа відзначають, що перевірити кожну публікацію на відповідність дотримання авторських прав фізично нереально. При цьому впровадження автоматизованих систем перевірки авторських прав - потенційно дорогий процес. Крім того, такі системи мають високу частоту помилок.

Видання зазначає, що після прийняття документу такий контент, як популярні меми та пародії може піти в минуле. Це пов'язано з тим, що, згідно з новими правилами, всі веб-сайти будуть зобов'язані видаляти захищені авторським правом матеріали, що фактично може означати заборону мемів з зображеннями з відомих фільмів або телешоу.

Суперечки виникли і навколо статті 11 директиви, згідно з якою онлайн-платформи повинні платити авторам, якщо вони посилаються на їх новинний контент. Ідея полягає в тому, щоб залучити трафік на сторінки новинних сайтів, які активно співпрацюють з пошуковою системою Google і соцмережею Facebook. У той же час фахівці  відзначають, що це буде на руку лише великим ресурсам.

Про плани доопрацювати 13-ту директиву про авторське право стало відомо на початку червня. Згідно з документом, незаконне розповсюдження будь-яких форм мистецтва в Інтернеті або офлайн забороняється без відома правовласників.

Поки законопроект знаходиться сирому стані - в ньому немає положень про те, як сайти будуть фільтрувати контент, які матеріали потрапляють під визначення "захищені авторським правом", а також чи можна буде інтернет-майданчикам копіювати твори класики літератури, робити скріншоти фільмів і навіть вставляти частини з творів мистецтва в сніппети без виплати авторського гонорару.