Європарламент відхилив спірні закони про авторське право в Інтернеті

Депутати Європейського парламенту відхилили пропозицію комітету розпочати переговори щодо оновлення законів про авторське право

Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄП.

318 євродепутатів проголосували за відмову від мандату на переговори, запропонованого Комітетом з правових питань 20 червня. Проти були 278 депутатів та 31 утримався.

Після цього голосування позиція Європарламенту виноситься на дебати, внесення поправок, а голосування відбудеться на наступному пленарному засіданні у вересні.

Регламент Європарламенту передбачає, що якщо щонайменше 10% депутатів (76) заперечують проти відкриття переговорів з Радою ЄС на підставі тексту, проголосованого у комітеті, то відбудеться пленарне голосування. До кінця півночі у вівторок необхідна кількість депутатів подала свої заперечення.

Зміни у законодавстві ЄС про авторське право викликали серйозні суперечки серед експертів. Директива про авторські права спрямована на приведення правил навколо вмісту відповідно до цифрового віку.

Дві найбільш суперечливі частини закону - стаття 11 та стаття 13.

Перша з них призначена для забезпечення чесної винагороди для видавців і має завадити інтернет-платформам та агрегаторам новин, які обмінюються посиланнями, використовувати їх безкоштовно. Опоненти закону назвали цю статтю "податком на посилання" та підняли питання про те, кому доведеться платити і скільки.

Стаття 13 покладає більше відповідальності на сайти щодо дотримання законів про авторські права та може означати, що будь-яка онлайн-платформа, яка дозволяє користувачам розміщувати текст, зображення, звуки чи код, має запровадити певнрий спосіб оцінки та фільтрування вмісту.