Полковник ЗСУ назвав версії вибуху міномета на навчаннях у Рівному

Найбільш розповсюджена причина вибухів мінометів - це так зване подвійне заряджання

Про це у ефірі Еспресо.TV розповів полковник, екс-заступник командира сектору "М" Віктор Шидлюх.

"Міномет не вибухає сам по собі. Це труба, з якої вилітає міна. Для того щоб вона вибухнула у стволі саме з вини міномета, потрібно її заклинити. У 1999 році я приймав підрозділ, де один міномет був розірваний. Причина не може бути в мінометі. Могло бути, що засипали багато піску в ствол, щоб міну там заклинило. Але це малоймовірно. Також міна могла бути несправною через порушення правил транспортування та зберігання", - сказав Шидлюх.

За його словами, запобігти таким ситуаціям можна проведенням контрольного огляду мін. Також є питання до підготовки мінометників. Найбільш розповсюджена причина таких ситуацій - це так зване подвійне заряджання. Тоді одна міна знаходиться у стволі, і нехтуючи правилами безпеки вставляють другу міну, коли запобіжник знаходиться у відкритому положенні. Таке можливо, коли є хибне враження, що міни у стволі немає. Відповідно запалюються два порохові заряди і між ними стається детонаційний імпульс.

Шидлюх уточнив, що розбалансування міномету може впливати на точність стрільби та інші експлуатаційні характеристики, але від цього міномет не вибухає.