В Україні запрацює добове балансування природного газу

В Україні запрацює конкурентний ринок газу, буде запущено добове балансування

Про це йдеться у сюжеті Еспресо.TV.

Його завдання - зробити ринок газу конкурентним, а ціни - ринковими. Як і на розвинених європейських та світових ринках, торгові операції з газом буде сконсолідовано на біржі. Українська енергетична біржа вже декілька років  інтегрує кращі європейські практики торгівлі на українській ринок енергоресурсів, а сьогодні заявляє про готовність запустити короткостроковий ринок природного газу. 

"Біржа технологічно готова. Ми цим процесом займалися останні 2 роки, переймаючи досвід у європейських бірж. І сьогодні ми на ринку представляємо торгову систему, яка працює на всіх цивілізованих ринках", - наголосив голова біржового комітету української енергетичної біржі Олексій Дубовський.  

Створили платформу напереодні запуску добового балансування природнього газу. Експерти переконані – завдяки  системі  можна буде  знизити ціну на газ і вона дозволить бачити ринкову ціну в реальному часі.

"На сьогодні ми маємо фактично ціну на газ для комерційних споживачів, яка формується раз на місяць. Звісно Європа живе в іншій парадигмі. У них ціна формується щодня, і навіть погодинно, похвилинно міняються ціни на газ. Як тільки запрацює платформа з подобовим балансуванням, де учасники зможуть кожного дня переглядати ціну, це дозволить зробити ринок більш ефективним. Більш ефективний ринок означає менша ціна", - зауважив заступник біржового комітету української енергетичної біржі Олексій Ластовець. 

Ринок добового балансування газу повинен запрацювати з 1 серпня. Однак зараз його старт блокують. Як і діяльність Енергетичної торгової платформи.

"Для того, щоб вона успішно працювала, необхідна інтеграція з системним оператором - Укртрансгазом. На сегоднішній момент такої інтеграції немає. І швидше за все ми будемо вимушені її запускати в режимі навчальному, або idc-ринку", - пояснив Дубовський.

Компанії, які давно співпрацюють з Українською енергетичною біржою в очікуванні запуску роботи нової платформи.

"Українська енергетична біржа вже об’єднує гравців на ринку досить багато і вони торгують в межах місяця, і ми бачимо, що позитивний є результат, тому ми бачимо, що ця платформа може працювати", - підсумував співголова комітету паливної енергетики європейської бізнес асоціації Максим Сисоєв. 

 Наразі участь у торгах природним газом приймають більше 150 трейдерів, а обсяг торгівлі за півтора року склав 240 млн куб м. Тож Енергетична торгова платформа на базі біржі допоможе сформувати ринковий індикатор цін на газ в Україні.