Представник ОБСЄ закликав переглянути блокування російських сайтів

Представник ОБСЄ закликав українських депутатів переглянути текст законопроекту, що дозволяє блокувати сайти

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив занепокоєння щодо законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері", що стосується блокування сайтів, з метою блокування російських кібератак, оскільки це може загрожувати вільному доступу до інформації в Інтернеті.

"Я закликаю законодавців серйозно переглянути текст законопроекту і збалансувати питання безпеки з правом громадян на свободу висловлювань і вільні ЗМІ", - процитовано А.Дезіра на сайті ОБСЄ.

В ОБСЄ зазначають, що цей законопроект, серед іншого, наділяє правоохоронні органи України додатковими повноваженнями у сфері блокування доступу до різних видів онлайнових інформаційних послуг.

"Хоча я поділяю проблеми національної безпеки України, проект закону має передбачати конкретні і чіткі заходи, спрямовані на захист принципів прозорості, пропорційності та необхідність уникати вживання надмірних заходів, що впливають на поширення онлайн-контенту в Україні", - сказав А.Дезір

Крім того, він зазначив, що в законопроекті відсутні положення, що забезпечують ефективний судовий нагляд і належний процес ухвалення рішень про блокування доступу до сайтів.

Представник ОБСЄ також відзначив занепокоєння громадських організацій в Україні щодо цього законопроекту і запропонував допомогу свого офісу в наданні юридичних рекомендацій та експертизи.

Як повідомлялося, 4 липня 2018 року Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендував народним депутатам ухвалити у першому читанні законопроект (№6688), що дозволяє тимчасово блокувати інформаційні ресурси.

Цей законопроект пропонує надати право СБУ забезпечувати за рішенням суду або в інших встановлених законом випадках блокування доступу до певного інформаційного ресурсу з використанням технічних засобів, що встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій.

Блокування доступу до інформресурсів буде ще одним видом санкцій. Також запропоновано створити єдиний реєстр виконання судових рішень та застосування санкцій у сфері телекомунікацій.

Згідно із законопроектом, порядок блокування інформаційних ресурсів встановлюватиме Кабінет Міністрів України.

Провайдерів телекомунікацій планують зобов'язати за власні гроші купувати і встановлювати технічні засоби, які визначить адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації за погодженням з СБУ, і які необхідні для блокування доступу до інформаційних ресурсів, а також обмеження і припинення надання телекомунікаційних послуг.

Водночас Кримінальний кодекс України запропоновано доповнити новою статтею, відповідно до якої підставою для блокування інформаційного ресурсу і видалення з нього інформації за рішенням суду буде поширення через цей ресурс інформації, "з використанням якої відбуваються тяжкі та особливо тяжкі злочини".

Водночас 5 липня народні депутати відмовилися включити цей законопроект до порядку для його розгляду в першому читанні.