Стало відомо, як цивільні особи можуть потрапити на службу до ССО

Цивільні особи з відмінним станом здоров'я можуть отримати можливість служити в українських Силах спеціальних операцій (ССО) ЗСУ, але спершу вони мають пройти виснажливий 3-тижневий відбір

Про це розповів військовий експерт, голова правління ГО "Український мілітарний центр" Тарас Чмут  під час щотижневої рубрики "Ефір 450", яка виходить щосубти о 17.05 на телеканалі Еспресо.TV.

"Способів потрапити в ССО є два. Перший спосіб - перевестися (зі своєї в/ч - ред.). Другий спосіб - це так званий Q-курс, тобто через відбір. Таким чином можуть спробувати і цивільні люди. Є сайт ССО, він досить якісний, як не дивно для нашої армії, там є анкета. Ви її заповнюєте, потім з Вами виходять на зв'язок.

Цей процес не відбувається постійно. Там формують групи, запускається процес. І потім, хто проходить відбір, 3-тижневий, вони далі йдуть, власне, вчитися, і потрім потраплять до військових частин (ССО - ред.)", - зазначив Чмут.

У відповідь на запитання Олександра Аргата, співведучого рубрики "Ефір 450", про те, скільки разів на рік відбуваєть подібний відбір, Чмут відповів:

"Не готовий сказати, але достатньо часто. Оскільки є кадрові проблеми, як і в цілому в армії. Відповідно, людей завжди не вистачає".

Як наголосив експерт, ті, хто бажає служити в ССО, мусять мати "ідеальне здоров'я", а 3-тижневий відбір є "досить не простим", тому що його впроваджували американські інструктори.

За словами Чмута, американці в цілому є "кураторами ССО". Вони ж відповідають за процес "навчання і підготовки".

Ключове завдання інструкторів під час 3-тижневого відбору - "відсіяти тих, хто психологічно слабкий".

Як наголосив фахівець, випробування проходять лише 15-20% претендентів.

"Один із сержантів, який був у моєму взводі розвідки батальйону морської піхоти, він перевівся у частину ССО. Він пройшов цей курс і увійшов до 5-ки найкращих", - додав Чмут.