У Путіна сприймають миротворців ООН в ОРДіЛО лише як "тілоохоронців ОБСЄ", - Марчук

Російська сторона виступає категорично проти того, аби миротворча місія Організації Об'єднаних Націй діяла на російсько-українському державному кордоні чи встановлювала законність у поки що окупованих окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДіЛО), і розглядає її виключно як супровід для СММ ОБСЄ

Про це генерал армії, колишній голова СБ України і прем'єр-міністр, а нині представник України в Тристоронній контактній групі (ТКГ) на перемовинах у Мінську Євген Марчук заявив 7 липня 2018 року в ефірі програми "Вердикт" з Сергієм Руденком на телеканалі Еспресо.TV.

"Позиція України щодо миротворців зрозуміла: їхнім завданням є і роззброєння, і розмежування, і кордон. До речі, у документах вже зараз прописано, що ОБСЄ має створити вздовж кордону пункти спостереження, аби стежити, чи не перевозяться з Росії боєприпаси, бойова техніка і т.д. Але росіяни категорично проти", - зазначив Марчук.

Російське бачення завдань миротворців ООН, додав він, зводиться виключно до супроводу СММ ОБСЄ.

"... Охоронці у ОБСЄшників", - наголосив політик.

У зв'язку з такими, настільки відмінним, за його словами, підходами до функцій майбутньої миротворчої місії вона не з'явиться у зоні бойових дій на Донбасі до кінця 2018 року, зауважив Марчук.

Окрім того, генерал має інформацію, що спеціальні уповноважені США та РФ Курт Волкер і Владислав Сурков також досі не мають спільних домовленостей щодо миротворців.