Британія посилює флот у Північній Атлантиці через зростання загрози від Росії

Збройні сили Великої Британії збільшать свою присутність у Північній Атлантиці через зростання загрози з боку Росії

Про це заявив очільник Королівського військово-морського флоту Великої Британії адмірал Філіп Джонс, передає Sky News.

У своєму першому великому телевізійному інтерв'ю Джонс заявив, що для Північної Атлантики буде створено нову спільну операційну зону (JAO). Це означатиме, що регіон стає пріоритетним для уряду Великої Британії, що дозволить розміщувати британські кораблі та літаки в регіоні набагато регулярніше.

"Це інтенсивне відродження можливостей і масштабів, якого ми не передбачали 10 років тому. Ми мали відповісти на це - також дуже сучасно та могутньо. Позначення суден, їх здатність до розгортання, їх можливості є дуже вражаючими".

Заява Британії з'явилася за кілька тижнів після того, як США заявили, що відновлять свій Другий флот у Атлантиці, також як відповідь Росії. Одним із завдань є захист підводних ліній.

За оцінками, 97% глобальних комунікацій передаються волоконно-оптичними кабелями, які проходять тисячі кілометрів під морем просто навколо світу. Вони забезпечують щоденно фінансові операції на приблизно $10 трлн.

"Нам відомо, що росіяни мають можливість виявляти і працювати на цих кабелях, і, звичайно, вони роблять це у дуже складних умовах навколишнього середовища, на дуже великій глибині. Ми повинні стежити, що вони роблять, ми повинні контролювати, що вони роблять як на поверхні, так і на глибині", - сказав адмірал Джонс.

"Саме той факт, що вони йдуть туди, щоб наблизитися до кабелів, є ознакою того, що вони, як мінімум, відзнімають їх і потенційно прагнуть робити більші операції . Тому ми мусимо бути в змозі протистояти цьому".

Заяву виголошено за кілька днів до саміту лідерів країн НАТО у Брюсселі, на якому президент США Дональд Трамп очікувано тиснутиме на членів альянсу щодо збільшення військових витрат.