Декларація саміту Україна-ЄС: засудження анексії Криму, заклик до Путіна звільнити політв'язнів та вимога змінити закон про Антикорупційний суд

Спільна заява саміту Україна-Європейський Союз містить визнання європейських прагнень України

Про це інформує прес-служба Ради Євросоюзу.

"Ми визнаємо європейські прагнення України і вітаємо її європейський вибір, як заявлено в угоді про асоціацію", - йдеться у третьому пункті декларації.

Лідери ЄС визнали, що напад РФ розпочався ще в лютому 2014 року, тобто від початку анексії Криму.

"Ми знову рішуче засуджуємо явне порушення суверенітету і територіальної цілісності України внаслідок агресії з боку Збройних сил Росії, що триває від лютого 2014 року", - йдеться у документі.

В ЄС вкотре підтвердили політику невизнання анексії. Окремим пунктом виділено засудження побудови Кримського мосту без консультацій із Україною.

"Ми продовжуємо засуджувати незаконну анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією, проведення виборів на незаконно анексованому півострові та погіршення становища з правами людини на цій території. Ми також засуджуємо будівництво мосту через Керченську протоку без згоди України, подальшу мілітаризацію півострова, Чорного та Азовського морів", - йдеться у документі.

Президенти України, Євроради та Єврокомісії вимагають у РФ звільнити усіх незаконно утримуваних українців.

"Ми закликаємо негайно звільнити всіх незаконно затриманих українських громадян на Кримському півострові і в Росії, включаючи кримськотатарських активістів, а також Олега Сенцова, Володимира Балуха, Олександра Кольченка, Станіслава Клиха, Олександра Шумкова, Романа Сущенка", - йдеться у заяві.

Окремо лідери наголосили на необхідності зміцнення незалежності і ефективності головних антикорупційних інституцій.

"Ми нагадали про важливість подальшого дотримання "індикаторів", які дозволили візову лібералізацію, і взяли до відома оцінку і рекомендації, що містяться в першій доповіді комісії у рамках механізму призупинення візового режиму", - йдеться у спільній заяві.

Також лідери України та ЄС у спільній заяві "підтвердили зобов’язання співпрацювати у боротьбі проти тероризму та організованої злочинності, розвивати інтегроване управління кордонами та обмінюватися досвідом".

Лідери України та ЄС "привітали ухвалення закону про Вищий антикорупційний суд", але погодилися, що чинний закон доведеться змінити.

У ЄС очікують на зміну суперечливої поправки у законі про Антикорупційний суд, згідно з якою суд не може розглядати апеляції на рішення, схвалені у судах загальної юрисдикції. Лідери привітали намір президента Петра Порошенка забезпечити функціонування суду до кінця 2018 року.