До України через 18 років повернулась унікальна чорна лелека

У Шацькому національному природному парку помітили самку чорної лелеки, яка вилупилась 18 років тому на території України

Про це повідомляє видання "Експрес".

Орнітологи Шацького національного природного парку в одну з камер зафіксували у гнізді пташенят лелеки. Та коли вчені стали їх кільцювати, виявили, що їхня мама вже має пластикове кільце.

"На сайті EURING (організація, що координує кільцювання птахів у Європі) ми дізналися, що пластикові кільця належать ізраїльським орнітологам, до яких ми і написали запит. З'ясувалося, що птаха закільцювали в Ізраїлі ще у 2002 році, коли йому було два роки", - розповів Андрій Бокотей, завідувач наукового відділу Державного природничого музею НАН.

Орнітологи припускають, що пташеня вилупилось у далекому 2001 році десь в Україні. Вже за 2-2,5 місяця після народження воно полетіло в Африку та успішно дісталося на свою першу зимівлю.

"Щастило йому й надалі: у наступному році під час осінньої міграції птах потрапив до сіток, якими ізраїльські рибалки накривають стави - захищають від пернатих рибні угіддя. На жаль, чимало пернатих - білих та чорних лелек, чапель - гине у тих сітках. Та нашого бузька врятували місцеві орнітологи, закільцювали його і відпустили”, - додає Бокотей.

Тобто цьогоріч, коли самицю виявили на гніздуванні в Україні, на штучній платформі, встановленій у Шацькому національному парку, їй вже виповнилося 18 років. Нині - це найдовший вік, зафіксований у дикій природі, для чорного лелеки.

Зазначається, що лелека у свої 18 успішно знесла три яйця і вивела з них двох пташенят.