У заяві саміту Україна-ЄС уперше в історії згадані імена ув'язнених у Росії українців, - Порошенко

Заява саміту Україна-ЄС уперше в історії містить імена українських політв'язнів, незаконно утримуваних у російських в'язницях, - режисера Олега Сенцова, журналіста Романа Сущенка та активіста з Криму Володимира Балуха

Про це заявив під час прес-конференції за підсумками саміту президент України Петро Порошенко.

"Це вперше в історії самітів Україна-ЄС до тексту підсумкової декларації саміту ввійшли імена всесвітньо відомого продюсера Олега Сенцова, українського журналіста, який працював у Парижі, - Сущенка, і українського громадянина, який має лише одну провину: він відмовився здати український паспорт, повісив на балконі український паспорт. Це коштує йому 3 роки в'язниці і спроби продовжити цей термін ще на 4 роки, щоб продемонструвати якість російської політики по відношенню до окупованого Криму і до українських громадян", - сказав Порошенко.

Президент України наголосив, що для звільнення ув'язнених у Росії українців світ має згуртуватися та висловити солідарність із ними.

"Ключовою можливістю є демонстрація всесвітньої солідарності з українськими ув'язненими, українськими заручниками. Проводьти все можливе для того, щоб забезпечити добре скоординований тиск на російську державу і російське керівництво. Сьогодні заява за підсумками саміту є елементом такого тиску. Будемо робити все, що в наших силах, щоб повернути українських громадян додому, визволити їх з в'язниці, будемо робити все можливе, щоб повернути український суверенітет до окупованого Донбасу і до окупованого Криму", - додав Порошенко.