Туск наголосив на відповідальності Росії за війну на сході України

Європейський Союз продовжує надавати свою непохитну підтримку територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України

Про це повідомив під час брифінгу у рамках саміту Україна-Євросоюз у Брюсселі голова Європейської Ради Дональд Туск, передає Еспресо.TV.

"Наше партнерство спирається на міцний фундамент. Це угода про Асоціацію, зокрема, її частина про глибоку та всеосяжну зону торгівлі, яка повністю набула чинності рік тому. Маємо чіткий та позитивний результат", - зазначив Туск.

На його думку, економіка України поступово виходить з кризи й знову демонструє позитивну динаміку. Те саме він заявив і про безвізовий режим. За півроку після того, як набула чинності візова лібералізація, цією можливістю скористалися півмільйона українців.

"Минулого року українська влада ініціювала низку реформ, а саме пенсійну та медичну реформу, які будуть складними у короткостроковій перспективі. Ми вітаємо нещодавний закон про створення Вищого антикорупційного суду та чекаємо на ухвалення поправок, які необхідні для належної роботи суду. Антикорупційні реформи повинні залишатися у пріоритеті на порядку денному України”, - вважає голова Європейської Ради.

Він нагадав, що ЄС продовжує надавати свою непохитну підтримку територіальній цілісності, сувернітету та незалежності України. Непорушним також залишається невизнання європейцями незаконної анексії Криму та Севастополя.

"Нещодавно ми розширили список осіб, яким заборонено в’їзд до Європейського Союзу. Це сталося після того, як на Кримському півострові було проведено російські президентські вибори та як було завершено будівництво Керченського мосту. Ми продовжуємо вимагати повного виконання Мінських угод та наголошуємо на відповідальності Росії за війну на сході України", - додав він.

Туск наголосив, що незалежність України й безпека Польщі та усього регіону залежить величезним чином від відносин між Києвом та Варшавою.

"Нещодавна напруженість показала, що не всі вивчили лекції з історії. Тільки повна солідарність між Польщею та Україною може врятувати нас у майбутньому від повторення трагічної історії. Я закликаю владу обох країн до нового підходу до питання наших відносин і позитивного мислення", - підсумував він.