Американець створює онлайн-архів креслень зброї, яку можна надрукувати

Американський зброяр Коді Вілсон, що в 2013 році першим в світі представив надрукований на 3D-принтері пістолет, займається створенням архіву креслень для друку зброї

Він знаходитиметься за адресою defcad.com, пише Wired.

В архіві креслень з'являться не лише креслення зброї, які розробив Вілсон і його компанія Defense Distributed, але і докладні інструкції по створенню аналогічних пристроїв від інших ентузіастів. Надалі будь-яка людина зможе зайти на сайт, скачати креслення і надрукувати його на 3D-принтері. У разі,  якщо місцеві закони не забороняють цього.

У 2013 році Уілсон виклав в мережу креслення свого першого надрукованого пістолета The Liberator - однозарядну пластикову зброю 38-го калібру. Коли число завантажень цього креслення перевалило за 100 тис., Вілсон отримав вимогу від Державного департаменту США з забороною на публікування подібних документів.

Вілсона звинуватили в порушенні положення закону про обіг зброї. Йому довелося закрити сайт і викласти креслення на The Pirate Bay. У 2015 році він подав до суду на уряд США за порушення двох конституційних прав - на володіння зброєю і на свободу слова. У результаті Міністерство юстиції США запропонувало Вілсону мирову угоду.

Поки невідомо, коли на defcad.com з'явиться весь архів друкованої зброї. Крім того, бібліотека запропонує клієнтам надрукувати зброю на місцевому 3D-принтері.

Експерти відзначають, що на сьогоднішній день ринок друкованого зброї не може мати небезпечних наслідків,  оскільки друк пістолета на 3D-принтері коштує істотно дорожче, ніж покупка аналогічного пристрою на чорному ринку.