Угорщина не блокуватиме заяву НАТО-Україна-Грузія, але двосторанні зустрічі заблокує

Угорщина продовжить блокувати всі зустрічі України та НАТО на вищому рівні через закон про освіту, але не блокуватиме заяву за підсумками зустрічі НАТО-Україна-Грузія

Про це заявив Міністр закордонних справ та торгівлі Міністерства зв'язку США Тама Менцер у своєму виступі перед початком саміту НАТО, повідомляє сайт угорського відомства.

"Угорська позиція щодо України залишається незмінною. Угорський уряд не дозволить скликати будь-які зустрічі на вищому рівні або на рівні міністрів на рівні Україна-НАТО та накладатиме вето на всі спільні, двосторонні заяви НАТО та України", - сказав Сійярто

Як він пояснив, доки Україна не припине позбавляти меншини прав та не поверне права, які були обмежені, уряд Угорщини блокуватиме прагнення України до євроатлантичної інтеграції. 

"Уряд Угорщини не буде застосовувати своє право вето щодо саміту з безпеки Чорноморського регіону, який буде проводитися за участю Грузії та України, або у зв'язку із спільною заявою, яка буде випущена після зустрічі", - додав він.

Саміт НАТО розпочнеться у середу 11 липня. 

Раніше МЗС Угорщини направило лист генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу, в якому йдеться про те, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан має намір голосувати проти будь-якого документа, який запропонують членам Альянсу до ухвалення за підсумками зустрічі з українським та грузинським лідерами.

Згодом Угорщина заблокувала засідання комісії Україна-НАТО на саміті у Брюсселі.