Вчені знайшли "найдавніші кольори" у скам'янілостях, яким понад мільярд років

Дослідники з Австралії, Японії і США виявили яскраво-рожеві пігменти, які були у мікроскопічних організмів, що мешкали близько 1,1 мільярда років тому в древньому океані

Дослідження було опубліковане в журналі PNAS.

"Кольори" представляють собою молекулярні залишки хлорофілу - пігменту, що дозволяє рослинам здійснювати фотосинтез. Дослідники витягли пігмент зі скам'янілостей бактерій, що збереглися в каменях, які були знайдені під землею в пустелі Сахара (колись на її території знаходився океан).

Даним залишкам хлорофілу, як зазначається, близько 1,1 мільярда років - вони приблизно на 600 мільйонів років старші схожих залишків, які вважалися раніше найдавнішими.

Як повідомляють вчені, знайдені скам'янілості мали темно-червоний і густо-рожевий кольори. Коли ж дослідники проаналізували молекули бактерій, вони виявили яскраво-рожеві пігменти.

Знайдені пігменти були зроблені ціанобактеріями, що жили близько 1,1 млрд років тому. За припущенням дослідників, ці організми були широко поширені в океанах Землі протягом сотень мільйонів років.

Це, як зазначає Нур Гуенелі (Nur Gueneli), провідний автор дослідження, допомагає пояснити, чому в той час не могли існувати тварини - ціанобактерії були достатнім джерелом їжі для більших організмів.

Через кілька сотень мільйонів років, однак, широкого поширення набули водорості, які були набагато більш багатим джерелом їжі для тварин, що почали з'являтися, як передбачається, близько 600 млн років тому.

"Ціанобактеріальні океани почали зникати приблизно 650 мільйонів років тому, коли водорості почали швидко поширюватися, щоб забезпечити вибух енергії, необхідний для еволюції складних екосистем, де на Землі можуть процвітати великі тварини, включаючи людей".

Нещодавно вчені знайшли сліди, залишені білатеральними (двобічно-симетричними) тваринами близько 550 мільйонів років тому - і це найдавніші сліди перших тварин на Землі.