Рада схвалила угоду, що полегшить процес засудження винних у трагедії MH17

Верховна Рада ухвалила законопроект №0194 про ратифікацію угоди між Україною та Нідерландами про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов'язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року

За відповідне рішення віддав голоси 241 депутат, повідомляє Еспресо.TV.

Угода врегульовує питання стосовно переслідування та засудження в Нідерландах осіб за порушення, пов'язані зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року в Україні, у тому числі співробітництва компетентних органів України та Нідерландів.

З боку України уповноваженими органами визначено Генпрокуратуру (щодо запитів органів досудового слідства) та Міністерство юстиції (щодо запитів судів); з боку Нідерландів – міністра безпеки та юстиції.

Так, Нідерланди мають право переслідувати осіб через катастрофу МН17, і для цього Україна може передати кримінальне провадження, в тому числі на прохання нідерландської сторони.

Документ врегульовує питання передачі в Україну виконання покарань, у тому числі на підставі вироків, винесених заочно, можливість застосування до засудженої особи запобіжних заходів до ухвалення рішення стосовно виконання покарання.

Якщо Україна не може видати обвинуваченого Нідерландам, він може взяти участь у розгляді справи в Нідерландах у режимі відеоконференції. Підозрюваним та обвинувачуваним, які перебувають в Україні, забезпечується право на доступ до адвоката, у тому числі такого, який представляє особу в нідерландському судовому процесі.