Як позбутися неприємного запаху ніг влітку. 7 корисних порад

За даними Міжнародного товариства гіпергідрозу, близько 380 мільйонів людей страждають через те, що влітку пітніють ноги і це спричиняє неприємний запах. Чому так стається та як це можна виправити

Про це пише Lifehacker.

Найчастіше зустрічається гіпергідроз долонь, пахв і ступнів - оскільки саме в цих ділянках зосереджена найбільша кількість потових залоз.

На відміну від долонь і пахв, ноги часто "замкнені" в шкарпетках і взутті, тому підтримувати гігієну впродовж робочого дня досить складно.

Зайве потовиділення на ступнях призводить до неприємностей: мокрих шкарпеток, розвитку грибкових інфекцій і появи неприємного запаху.

Запах поту в цілому залежить від індивідуального запаху тіла і бактерій, що живуть на шкірі. У вологому середовищі їх стає більше. На ступнях мешкає особлива порода мікроорганізмів - Bacillus subtilis. Відходи їхньої життєдіяльності пахнуть набагато сильніше і різкіше, ніж у інших шкірних бактерій.

Що робити, якщо пітніють ноги

Ведіть журнал спостережень

Фіксуйте в журналі ситуації і обставини, в яких ноги пітніли особливо активно. Це допоможе виявити тригери - певні продукти, вид взуття або ситуації, яких вам варто уникати.

Частіше мийте ноги

При гіпергідрозі мити ноги бажано мінімум двічі в день. Ретельно, використовуючи прохолодну воду і мило з антибактеріальними ефірними маслами (чайного дерева, евкаліпта і іншими). Після миття ретельно просушіть ступні, приділивши особливу увагу області між пальцями.

Робіть ванночки

Налийте в таз теплу воду, додайте 3-4 ложки харчової соди і опустіть туди ноги на 20 хвилин. Завдяки антибактеріальним властивостям, вона може зменшити мікробів, через які неприємно пахнуть ноги.

Також в воду можна додати заварений чорний чай: в ньому містяться таніни, які звужують пори, а значить, зменшують потовиділення. Заваріть 2 пакетика чаю, вилийте заварку в воду і опустіть ноги в таз на 10 хвилин.

Перед сном користуйтеся антиперспірантами

Антиперспіранти скорочують кількість поту. Щоб ефект був максимальним, потрібно наносити засіб на сухі ноги перед сном. Вночі потові залози менш активні, а значить, антиперспірант зможе проникнути в них глибше і знизить кількість поту протягом наступного дня.

Обирайте шкарпетки з дихаючих матеріалів

Якщо мова йде про шкарпетки, це бавовна і шерсть. Нейлон, поліестер і інша синтетика не дихають і не відводять вологу від шкіри, тому від них краще відмовитися. Якщо є можливість, міняйте шкарпетки хоча б пару разів на день.

Звертайте увагу на взуття

Добре, якщо вона також буде виконана з дихаючих матеріалів - натуральної шкіри, замші тощо. Крім того, фахівці рекомендують не носити одну і ту ж пару два дні поспіль - дайте взуття можливість добре просохнути.