М’ясо оленя і рештки папороті: чим востаннє обідала "крижана людина"

Вчені з’ясували, які продукти містив останній обід печерної людини Етці, який мешкав у Альпах близько 5,5 тисяч років тому

Про це пише BBC Україна.

Мумія дуже добре збереглася, тож вчені змогли детально дізнатися про його життя, зокрема, що він їв перед своєю смертю. Шлунок Етці дослідники виявили нещодавно, бо через муміфікацію тіла цей орган змістився.

За словами дослідників, остання трапеза Етці складалася з жиру диких кіз, м'яса благородного оленя, дикої пшениці і токсичної папороті.

Кількість жиру в рештках шлунку Етці становить 50%, і це значно перевищує 10%, які передбачає сучасна дієта.

"Його раціон був добре збалансований і містив вуглеводи, білки і жири. Однак вражає кількість жирів, які він споживав", - розповів пан Майкснер.

Але дослідники змогли пояснити, чому їх так багато в організмі печерної людини.

"Гірське полювання забирало багато сил і енергії. І найкращий спосіб відновити сили - вживати жирну їжу. Це допомагало вижити у суворих умовах”, - пояснює Франк Майгнер з Науково-дослідного інституту вивчення мумій.

Хоч Етці і не вживав переробленої їжі, його раціон не був ідеальним. На момент смерті чоловік мав ознаки атеросклерозу судин. За словами дослідників, Етці лікувався травами. В його шлунку знайшли залишки ядовитої папороті.

Однак не виключено, що він просто завернув свій обід у листя цієї рослини і токсичні спори випадково потрапили до його організму. Дике ж м'ясо вживали свіжим або сушеним.

Вчені припускають, що він міг померти під час сутички:вони знайшли на його тілі кілька ран.