Нацрада виграла апеляцію NewsOne щодо фейкових слухань у Конгресі

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виграла апеляцію в телеканалу NewsOne щодо попередження за фейкові "слухання в Конгресі США"

Про це повідомив член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський у Facebook.

"Маємо перший кейс щодо "фейкньюс". Національна рада довела у суді, що сюжет телеканалу NewsOne про засідання Комітету з фінансових питань Конгресу США щодо корупції у Нацбанку України, що транслювався в ефірі 26 вересня, був фейковим”, - йдеться у повідомленні Костинського.

21 грудня 2017 року телеканал NewsOne отримав попередження Нацради за поширення необ’єктивної інформації, а саме - фейкового повідомлення про начебто слухання комітету з фінансових питань Конгресу США щодо корупції в Національному банку України.

У своєму рішенні Нацрада посилалася на висновок Незалежної медійної ради про порушення стандартів точності, достовірності та збалансованості подання інформації, відображених у законі "Про телебачення і радіомовлення", а також у редакційному статуті телеканалу. 

Нагадаємо, у жовтні 2017 року в українських ЗМІ з'явилася інформація про те, що Сергій Тарута організував "фальшиві слухання в Конгресі", присвячені корупції в Національному банку України.

Американський ресурс The Weekly Standard опублікував статтю, присвячену цьому заходу під назвою "Мати всіх фальшивих новин. Як приміщення без вікон в підвалі Капітолію було облаштовано так, щоб виглядати як фальшиве слухання в Конгресі".

У статті повідомлялося, що ніяких слухань в Конгресі, присвячених корупції в НБУ не було. Як пише ресурс, організатори заходу, "група тіньових лобістів", зняла в підвалі Капітолію приміщення, до того ж орендував його молодий конгресмен Рон Естес на прохання політичного лобіста Конні Мака. Сам Естес, як написали пізніше в американських ЗМІ, не знав, якого типу захід буде проведено в цьому приміщенні, і сам не був присутній на ньому - як і будь-який інший член Конгресу. Окрім Тарути, на заході був присутній колишній співробітник НБУ Олександр Завадетский і колишній директор ЦРУ в адміністрації президента Клінтона Джеймс Вулсі.

Гостям заходу роздавали брошури з фактами про діяльність НБУ і його голови Валерії Гонтаревої - ресурс voxukraine.org проаналізував брошуру і назвав текст "маніпулятивним".