СБУ передала музею Часослов XVIIІ ст., який українець намагався контрабандою провезти до Польщі

Співробітники СБУ у Тернопільській області передали до Музею книги та друкарства України раритетний примірник книги - Часослов (Шестидневник) XVIIІ століття

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Рідкісне видання правоохоронці вилучили у мешканця Тернопільщини, який у квітні 2017 року намагався вивезти його у Польщу для продажу іноземним колекціонерам. Під час перетину пункту пропуску "Рава-Руська" оперативники вилучили у зловмисника унікальний стародрук, який він заховав у багажник автомобіля.

Вилучений фоліант був надрукований у 1762 році друкарнею Троїцько-Іллінського монастиря в Чернігові. Книга містить 324 аркуші друкованого тексту та численні гравюри. Шкіряна обкладинка прикрашена тисненням "Розп’яття" у круглій орнаментній рамці.

За висновками експертів Часослов є рідкісним зразком книгодрукарського мистецтва, оскільки окрім вилученого примірника книги фахівцям відомо про існування лише двох інших її примірників. Один з них зберігається у сховищах Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, а інший - у Москві. Втрата стародруку завдала б непоправної шкоди культурній спадщині України.

Також співробітники СБУ передали до Тернопільського обласного краєзнавчого музею раритетний французький гобелен, вилучений правоохоронцями під час спроби його контрабандного вивезення за кордон.