Трамп заявив, що бачить прем'єром Британії Бориса Джонсона

Президент США Дональд Трамп висловив надію, що екс-міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон повернеться до уряду, оскільки, на думку американського лідера, Джонсон був би "прекрасним прем'єр-міністром"

Про це Трамп заявив під час офіційного візиту до Лондона, передає ВВС.

Дональд Трамп також заявив, що Велика Британія, швидше за все, не зможе укласти угоду про вільну торгівлю зі США в разі "м'якого" виходу країни з ЄС, запропонованого чинним прем'єр-міністром Терезою Мей.

Офіційний Лондон поки що жодним чином не відреагував на заяви Трампа.

Тереза Мей сподівалася під час першого офіційного візиту президента США до Лондона обговорити торгову угоду. За її словами, Brexit дає шанс на економічне зростання як США, так і Великої Британії.

Ввечері 12 липня подружжю Трампів влаштували урочистий прийом у Бленхеймському палаці в Оксфордширі, проте в розпал вечері з Терезою Мей надійшла новина про інтерв'ю, яке президент США дав британському таблоїду Sun. У інтерв'ю Трамп заявив, що чернетка договору про відносини Великої Британії з Євросоюзом після Brexit дуже відрізняється від умов угоди, за яку проголосували на референдумі.

На питання про майбутнє торгівлі між країнами Трамп відповів, що укладена угода означає, що США швидше матимуть справу з ЄС, ніж з Великою Британією, тому ця угода, ймовірно, вб'є торговий договір зі США. Трамп наголосив, що радив Терезі Мей, як правильно укладати угоду щодо Brexit, але вона не стала його слухати. Президент США також сказав, що тисне на ЄС, оскільки Союз несправедливо поводився зі США в питаннях торгівлі.

Після виходу інтерв'ю речник Білого дому Сара Сандерс заявила, що президент "дуже поважає прем'єр-міністра Терезу Мей" і "ніколи не казав нічого поганого" про пані Мей.

Раніше британський уряд оприлюднив пакет пропозицій з розбудови довгострокових відносин з ЄС. Проте після досягнення урядовцями угоди за цим планом у резиденції прем'єр-міністра головні прихильники Brexit - голова МЗС Борис Джонсон і міністр у справах виходу з ЄС Девід Девіс - вийшли зі складу уряду. Джонсон жорстко розкритикував стратегію прем'єр-міністра, заявивши, що "мрії вмирають, задушені нікому непотрібною обережністю".

Після відставки Джонсона міністром закордонних справ Великої Британії призначили екс-міністра охорони здоров'я консерватора Джеремі Ханта.