Як боротися з тими, хто незаконно отримує соціальну допомогу

Майже 70% українців негативно ставляться до тих, хто навмисно подає недостовірні дані, щоб отримати соціальну допомогу від держави. Не менше і тих, хто вважає, що таких осіб потрібно притягати до відповідальності

Про це свідчать результати соціологічного опитування, ініційованого Мінісоцполітики та Світовим Банком, передає Еспресо.TV.

Під час круглого столу в Києві обговорили європейський досвід боротьби з шахрайством та порушення у сфері соціальної підтримки.

"Я думаю, що громадяни повинні мати розуміння того, що наслідком звернення до держави може бути не тільки призначення соціальної допомоги, але й відповідальність, яка покладається за те, що ви звернулися по цю допомогу і отримали, але на мали на це право", - сказав гендиректор директорату сім'ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики.

Цьогорічі на виплату соціальної допомоги населенню передбачено близько 140 млрд грн. Проте чи не щодня можна дізнатися про випадки, коли допомогу по безробіттю, житлові субсидії та іншу допомогу від держави отримують люди, яких важко назвати нужденними - вони купують дорогі авто, чи здають в оренду нерухомість.

"Я сподіваюся, що результатом спільної роботи Світового Банку, Мінсоцполітики працівників соціальної сфери і громадськості ми досягнемо рівня кращих світових країн у виявленні шахраїв та позитивної суспільної думки у цьому напрямку", - сказав експерт із розробки ризико-орієнтованих перевірок Анатолій Кліменко.

Створення сучасного соціального інспекторату покликане забезпечити контроль за адресністю і справедливістю розподілу коштів, а це - в інтересах усіх громадян нашої держави.