Антимонопольний комітет перевірить "Дніпроазот": йому може загрожувати штраф

Антимонопольний комітет розгляне звернення АТ "Дніпроазот" щодо підвищення ціни на рідкий хлор і відповідності таких дій антимонопольному законодавству

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Комітет має повноваження у межах розгляду заяв і справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції визначати, чи є зловживанням монопольним становищем встановлення підприємством - монополістом таких цін, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

"Ціни на хлор рідкий є вільними цінами, які самостійно встановлюються суб’єктом господарювання і на які відсутнє державне регулювання. Отже, якщо АТ "Дніпроазот" впевнене в обґрунтованості підвищення ціни на власну продукцію - жоден чинний нормативно-правовий акт не забороняє такі дії", - йдеться у повідомленні.

Як наголосили в АМКУ, "часткова або повна відмова суб'єкта господарювання, який займає монопольне (домінуюче) становище на ринку, від реалізації товару за відсутності альтернативних джерел реалізації визнається зловживанням монопольним становищем.

Це порушення тягне накладення штрафу до 10% доходу (виручки) суб'єкта господарювання від реалізації продукції за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф.