Розкрадання коштів "Укрзалізниці": НАБУ повідомила підозру 5 посадовцям

Детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили посадовцям "Укрзалізниці" та представникам ТОВ "Вог Аеро Джет" підозру у зловживанні службовим становищем

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Зокрема, у вчиненні злочину за статтею “Зловживання владою або службовим становищем”  підозрюються:

Місцеперебування трьох із зазначених осіб - екс-керівника Філії, куратора компанії-постачальника та його підлеглого - наразі не встановлено. Стосовно решти підозрюваних - вирішується питання обрання запобіжних заходів.

За даними слідства, у березні 2016 року ТОВ "Вог Аеро Джет" виграло тендер та уклало з Філією "ЦЗВ" ПАТ "Укрзалізниця" договір поставки дизпалива за економічно вигідною ціною, яка на той момент була нижчою за ринкову. Згодом "Укрзалізниця" та постачальник тричі (23, 25 і 29 березня 2016 року) підписували додаткові угоди до договору поставки.

Відповідно до цих угод службові особи "Укрзалізниці", користуючись нормою закону про можливість підвищення ціни до 10% у випадку її коливання на ринку, кілька разів додатково збільшували вартість дизпалива для залізниці.

Згадана додаткова угода вплинула і на ціну палива, яка визначалась наступними (четвертою та п’ятою) додатковими угодами. Детективи переконані, що це збільшило вартість придбаних обсягів палива за договором поставки на 22 млн грн. На їхню думку ці обставини також мають бути враховані під час притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб.