Бібліотеки Харкова запрошують читачів визначати переможця конкурсу "Еспресо. Вибір читачів"

Бібліотеки Харкова приєдналися до проведення книжкового конкурсу “Еспресо. Вибір читачів”

"Читання – це унікальний процес, здатний зробити з людини особистість, що вміє відчувати, співпереживати, мислити незалежно. Читаюча людина – свідома людина і громадянин, основа благополуччя країни, - вважає Лариса Федотова, заступник директора з наукової роботи "Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки. - Бібліотека – найперша установа, функцією якої, крім видачі, є популяризація книг, вартих прочитання. Конкурси активізують інтерес читачів.  Крім того, дозволяють отримати зворотній зв’язок і оцінку".

В бібліотеці розповіли, що читачі шукають нові теми, нестандартні відповіді на питання і виклики сьогодення в сучасних книгах. В класиці знаходять якість і довершеність тексту, художність, пізнавальність, можливо відволікання від проблем. Сьогодні читання - це певний позитивний тренд, як наприклад заняття спортом, здорове харчування чи догляд за собою. Молоді люди не бояться показати себе інтелектуальною людиною, а навпаки прагнуть до цього.

"Говорять про проблему зменшення інтересу до книги, але існування на просторах Інтернету різноманітних книжково-читацьких сайтів, сторінок у соцмережах, ініціатив вказує на те, що читачів не менше. Вони стали використовувати мережу. Проте непопулярність бібліотек досі є проблемою, у людей багато стереотипів. Потенційні користувачі просто не знають, що бібліотеки працюють для громадян, основні послуги публічних бібліотек є безкоштовними", - продовжує пані Лариса.

Більшість бібліотек не мають достатнього комплектування, проте завдяки державним програмам нові книги все ж з’являються на полицях. Обласні бібліотеки отримують обов’язковий примірник місцевих видань. Майже у кожному населеному пункті можна знайти сучасні бібліотеки - з гарним ремонтом, новими книгами, технікою і доступом в інтернет, в яких відбуваються різноманітні заходи та тренінги.

"Ініціатива телеканалу "Еспресо" - прекрасна. Створювати позитивний імідж для бібліотек на всеукраїнському рівні просто необхідно. Тому ідея конкурсу із залученням читачів – дуже гарна. Зі свого боку, бібліотеки відкриті до креативних проектів, пропозицій та співпраці", - сказала Лариса Федотова.

Нагадаємо, голосування за кращі книжки для дорослих та дітей пройде у бібліотеках з вересня до кінця жовтня.

 

Де відбудеться голосування у Харкові:

"Харківська обласна універсальна наукова бібліотека" (м.Харків, 61003, вул. Кооперативна, 13/2).

"Центральна бібліотека ім. І.С.Тургенєва Централізованої бібліотечної системи Слобідського району міста Харкова" (м. Харків, 61036, вул. Чорноморська, 3).

"Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г.Короленка" (61003, м. Харків, пров. Короленка, 18)

"Центральна бібліотека Основ'янського району" (м. Харків, вул. Молочна, 20).