Броньований динозавр-азіат: вчені знайшли новий вид стародавніх ящерів

Палеонтологи з Університету штату Юта виявили останки нового виду динозаврів, які мешкали тільки в Азії

Дослідження опубліковане в журналі PeerJ.

У 2008 році дослідники виявили на території штату Юта скелет невідомого динозавра. На вивчення його останків пішло десять років - у результаті вчені прийшли до висновку, що кістки належать новому виду броньованих динозаврів анкілозавридів, що жили в крейдяному періоді 145-66 млн років тому.

Вік виявленого скелета становить 76 мільйонів років, довжина - п'ять метрів. Вчені назвали динозавра Akainacephalus johnsoni - перша частина перекладається з грецької як рогоголовий, друга присвячена палеонтологові Ренді Джонсону, який займався ідентифікуванням кісток тварини.

Реконструювавши вигляд динозавра по скам'янілостям, вчені прийшли до висновку, що найслабшим місцем на черепі тварини було перенісся.

Akainacephalus johnsoni - близький родич видів азіатських анкілозавридів Saichania і Tarchia. ці спостереження дозволили вченим зробити висновок, що тварина мігрувала в Північну Америку в період пізньої крейди - вже після розколу материків.

"Прийнятною гіпотезою буде те, що анкілозавриди з Юти пов'язані з тими, що знаходяться в інших місцях у західній частині Північної Америки, тому ми були дуже здивовані, дізнавшись, що наша знахідка була настільки тісно пов'язана з видами з Азії", - сказав куратор палеонтології Музею природної історії Юта, Рендалл Ірміс.

Це означає, що в той період було як мінімум дві великі міграції - саме таким чином цей вид опинився в Америці, пробираючись через земельний міст з Азії.

Зараз скам'янілості виставлені в музеї Юти, найближчим часом вчені продовжать вивчення скелетів Akainacephalus johnsoni.

Довідка:

Анкілозавриди - сімейство броньованих динозаврів, що жили близько 125 мільйонів років тому і вимерлих 66 мільйонів років тому під час крейдяного періоду. Анкілозавриди були виявлені в західній частині Північної Америки, Європи і Східної Азії, хоча хороші зразки рідкісні.

Тварини мали дуже широке, приосадкувате тіло. На спині була броня, що складалася з поперечних смуг, складених з кісткових пластин і вузликів. Ці пластини з'єднували смуги шкіри, завдяки чому шия, тулуб і хвіст зберігали рухливість. Таку ж будову броні мають сучасні броненосці.