Путін запропонував Трампу провести "референдум" на окупованому Донбасі, - Bloomberg

Президент Володимир Путін заявив російським дипломатам, що під час саміту він запропонував президенту США Дональду Трампу провести "референдум" на окупованих територіях Донбасу

Про це повідомляє видання Bloomberg з посиланням на двох людей, які були присутні під час закритої промови Путіна в четвер.

Путін своєю пропозицією щодо України намагається показати, шо він нібито хоче завершення 4-річного конфлікту, однак подібний "референдум", як очікується, буде негативно сприйнятий Україною та європейськими союзниками.

Якщо слова російського президента про реакцію Трампа були точними, то цією угодою пропонується більш гнучкий підхід у цій справі, ніж США демонстрували раніше.

На зустрічі в Гельсінкі Трамп також погодився розглянути прохання Путіна про те, щоб допитати колишнього американського посла в Москві з приводу порушень під час виборчої кампанії в США.

Читайте також: "Соромно, вражаюче і дуже неприємно": у США розкритикували Трампа після зустрічі з Путіним

Путін представив свій останній звіт щодо зустрічі з президентом США під час конференції з вищими російськими послами і офіційними особами МЗС у Москві.

Один зі співрозмовників видання заявив, що Трамп попросив Путіна не обговорювати ідею "референдуму" на прес-конференції після саміту, щоб дати час лідеру США обміркувати це. 

Пропозиція Путіна вимагає голосування, яке буде проведено під егідою міжнародної спільноти, у якому будуть брати участь жителі окупованих територій. Голосування буде стосуватися статусу цих територій. 

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков відмовився коментувати деталі того, що Путін сказав про Україну на саміті, зауваживши: "обговорювалися деякі нові ідеї. Над ними будуть працювати".