У Києві викрили вимагачів, які заволоділи 50% "Держзакупівлі.ОНЛАЙН". Один із них утік до Росії

Прокуратура Києва викрила зловмисників, які незаконно заволоділи 50% ТОВ "Держзакупівлі.ОНЛАЙН", більш відомого як інтернет-ресурс системи публічних закупівель ProZorro та відкритої системи комерційних закупівель RIALTO

Про це повідомляє у Facebook прес-служба прокуратури Києва.

"Держзакупівлі.ОНЛАЙН" це один із 24-х майданчиків, що підключено до системи Prozorro і надає послуги користувачам системи щодо участі в тендерах, оголошеня закупівель, пошуку та підписки на оголошення замовників та інші супутні сервіси.

Учасники злочинної групи, очолюваної колишнім правоохоронцем, погрозами насильства, небезпечного для життя та здоров’я, змусили одного зі співвласників компанії укласти фіктивна угоду на відчуження належної йому частки корпоративних прав. У подальшому вимагачі створили ланцюг цивільно-правових відносин із переоформлення прав на підставних осіб.

"Завдяки вдало спланованим гласним та негласним слідчим діям, отримано достатньо доказів для повідомлення організатору злочину підозри за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах)", - зазначаються у прокуратурі.

Під час обшуку у квартирі організатора правоохоронці вилучили велику кількість боєприпасів до бойової нарізної зброї та перероблений саморобним способом карабін. Фігуранту справи додатково оголошено про підозру за ч. 1 ст. 263 та ч. 1 ст. 263-1 Кримінального кодексу України (придбання та зберігання бойових припасів, переробка вогнепальної зброї). Наразі підозрюваному оголошено про завершення слідства та надано для ознайомлення матеріали кримінального провадження.

На майно ТОВ "Держзакупівлі.Онлайн" судом накладено арешт. Загрози роботі системи публічних закупівель ProZorro наразі немає.

Співучасника злочину, який безпосередньо здійснював фізичний вплив на потерпілого та його залякування, оголосили у розшук. За оперативною інформацією зловмисник наразі переховується на території Росії.

Слідство щодо інших учасників групи триває.