Іран погрожує перекрити експорт нафти з Перської затоки

У суботу, 21 липня, верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї підтримав пропозицію президента країни Гасана Роугані заблокувати експорт нафти з Перської затоки в разі, якщо його власний експорт зупиниться внаслідок санкцій США

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Хаменеї зазначив, що коментарі Роугані були "важливими зауваженнями, які відображають політику та підхід" Ірану.

Іранські чиновники і раніше погрожували заблокувати Ормузьку протоку - морський прохід із багатої на нафту Перської затоки до відкритого океану. Якщо Ормузька протока буде заблокована, це унеможливить перевезення нафти Іраком, Саудівською Аравією, Бахрейном, Катаром та Об'єднаними Арабськими Еміратами.

Раніше 21 липня Хаменеї повідомив чиновникам МЗС Ірану, що буде "очевидною помилкою" ведення переговорів зі США, назвавши Вашингтон ненадійним.

Іран жорстко критикує рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести США з ядерної угоди 2015 року між Іраном та шістьма світовими державами.

17 липня офіційний Тегеран повідомив про позов до Міжнародного суду проти США у відповідь на рішення Трампа вийти з ядерної угоди та повернути санкції проти Ірану.

18 липня Іран заявив, що є близьким до запуску заводу, на якому можна побудувати більше центрифуг для збагачення урану.