В УСПП обговорили економічну ситуацію в країні

Під час засідання Антикризової ради громадських організацій та правління Українського союзу промисловців та підприємців обговорили ситуацію в країні

 

Про це йдеться у сюжеті Еспресо.TV.

Стимули для розвитку підприємництва, модернізація ключових галузей промисловості. Такими мають бути пріоритети при формуванні держбюджету на наступний рік. Про це йшлося на засіданні Антикризової ради громадських організацій та правління Українського союзу промисловців та підприємців. Учасники звернули увагу на складний доступ бізнесу до фінансових ресурсів, високий рівень міграції, а відтак брак кваліфікованих кадрів та відсутність дієвої підтримки експортерів.

"Останнє рішення Національного банку при мовчазній згоді Уряду сформувала безпрецедентний рівень облікової ставки 17,5% річних, що по суті блокує доступ особливо до середньострокових і довгострокових кредитних ресурсів", - наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

"Багато говориться про експортно-кредитне агентство. Вже йдеться про те, що треба його створити, вже передбачені кошти, а воно не створюється. Крім того, потрібно і надалі продовжувати роботу з розвитком експортної стратегії, яку уряд розробляє", - зазначив віце-президент УСПП Денис Красніков. 

Українська економіка поступово відновлює зростання. Але темпи є нижчими, ніж в багатьох східноєвропейських країнах - там ВВП в середньому приростає на 4 відсотки, тоді як в Україні трохи більше як на 2.

"Так звана промислова революція, яку декларував Уряд на початок року, по суті, провалена. З 35-ти законодавчих актів, які повинні були забезпечити активізпацію промислової і підприємницької діяльності, на сьогодні прийнято тільки 9", - підсумував Кінах.

В УСПП закликають парламент прийняти Закони про індустріальні парки, про виведений капітал, накопичувальну систему загальнообов'язкового пенсійного страхування. А Уряд закликають доопрацювати стратегію розвитку промислового комплексу та розглянути її на Національному комітеті з промислового розвитку. На тлі складної економічної ситуації восени бізнес планує провести національний форум промисловців, підприємців та роботодавців.