НБУ попереджає про чергових аферистів на ринку депозитів

Національний банк України попереджає про компанію Royal Standard, яка бере в українців гроші нібито для розміщення як депозит, але не має жодної ліцензії на таку діяльність

Про це повідомляє у Facebook прес-служба НБУ.

"Увага! У зв’язку з численними зверненнями громадян до Національного банку повідомляємо, що компанія Royal Standard (ТОВ "Роялстендард"), яка пропонує розмістити в себе "депозити" на неринкових умовах - під 24-33% річних у гривнях та 18-22% річних у USD - не має жодної ліцензії НБУ!" - йдеться у повідомленні.

У НБУ наголосили, що не надають ліцензій на залучення депозитів, чи кредитування структурам, які не мають статусу банку, а зазначена компанія не отримувала таких ліцензій ані в Нацбанку, ані в інших регуляторів фінансового сектору - Нацкомфінпослуг та НКЦПФР. Понад те,  ТОВ "Роялстендард" взагалі не має статусу фінансової установи, тобто за законом не може залучати депозити чи видавати кредити.

"Як нам стало відомо, довірливим вкладникам у цій компанії обіцяють проценти, набагато вищі за банківські. Гроші пропонують вносити готівкою в офісі, або перераховувати на їх банківський рахунок. Проценти обіцяють виплачувати на банківську картку, реквізити якої зазначаються в договорі. У якості гарантії такого "депозиту" з вкладником укладається договір застави прав на рухоме/нерухоме майно, за яким вкладнику передається застава на майно вартістю "вдвічі" більшою за вартість депозиту", - пояснює НБУ.

Майно, заставу на яке пропонують вкладникам, - це нібито майно інших клієнтів установи - позичальників, які взяли гроші під заставу. Проте чи існує таке майно насправді, невідомо.

"Людям пояснюють, що крім прийому депозитів компанія також надає іншим особам кредити під заставу майна - саме права на це майно і передаються вкладникам в якості гарантії вкладу. Ринкова вартість та взагалі наявність такого майна викликає сумніви", - зазначає прес-служба регулятора.

Нацбанк наразі звернувся до правоохоронців із проханням розслідувати діяльність ТОВ "Роялстендард".

"Просимо громадян прискіпливо та уважно ставитися до будь-яких організацій, які пропонують розмістити в себе вклади населення, чи готові кредитувати. Потрібно перевіряти їх офіційну реєстрацію, ліцензії та умови запропонованих угод. Нагадуємо, що надання послуг з кредитування та залучення вкладів в Україні підлягає обов’язковому ліцензуванню", - зазначають у НБУ.