Стартував конкурс для україномовних літераторів Східної України "Кальміюс"

Роботи туди надсилають автори і з окупованих територій також

У липні розпочався третій Міжрегіональний літературний конкурс "Кальміюс", який вже другий рік поспіль проводиться виключно на волонтерських засадах

Про це повідомляє Еспресо.TV.

З 2016 року, заснований до другої річниці визволення Краматорська і Слов’янська від російського агресора, "Кальміюс" об’єднує сотні україномовних літераторів з Донеччини, Луганщини, Запорізького краю, Харківщини та Дніпропетровщини.

Традиційно, певна частина робіт надходить на конкурс з окупованих територій. Велика кількість конкурсантів (з 2016 року отримано більше 2000 робіт) не залишає сумніву в тому, що схід України насичений талановитими україномовними митцями.

Організаторами конкурсу є вчителька української мови та літератури Краматорської ЗОШ № 11, громадська діячка, популяризатор читання серед дітей і підлітків на Сході України Оксана Проселкова. Пластун із Краматорська, голова ГО "Культурно-освітня фундація "Лібері Лібераті" Максим Потапчук та волонтерська ініціатива Тrava.UA.

Мета конкурсу-активізація творчих зусиль та діалогу між громадами східних областей, виявлення та підтримку літературно обдарованих українців, а також культурну деокупацію сходу України.

Цього року взяти участь у конкурсі можуть переселенці зі Сходу (ВПО) та мешканці Донецької, Луганської, Харківської, Дніпровської та Запорізької областей, віком від 14 років. За неодноразовими зверненнями прихильників конкурсу уперше започатковано номінацію "Поезія молоді"  для учасників віком з 14-16 років та скасовано віковий ценз.

Обов’язковою вимогою залишається одне - твори необхідно написати українською мовою та надіслати на електронну адресу kalmiusukraine@gmail.com.

Роботи приймаються до 15.11.18, і вже до 15.12.18 будуть оголошені переможці конкурсу.

У 2017 році був презентований альманах з роботами переможців І Міжрегіонального конкурсу. Але більш за все конкурс пишаєтьося перемогами конкурсантів - багатьом з них саме участь у "Кальміюсі" дала упевнений старт.

Юлія Ілюха (Харків) отримала ІІ місце на цьогорічному Міжнародному літературному конкурсі "Коронація слова" за твір-переможець ІІ Регіонального літературного конкурсу "Кальміюс" під назвою "Східний синдром".

До Книжкового Арсеналу у Києві вийшла друком збірка фентезійних оповідань "Чужі бажання", написана двома письменницями — харків ’янкою Юлією Баткіліною та Марією Микицей з Івано-Франківська. Юлия Баткилина та її повість "Коли чарівник не прийшов" - минулорічна переможиця у номінації "Проза для дорослих".

Катерина Бойко(Теліга) із Запоріжжя у 2017 році отримала ІІІ місце у номінації "Поезія для дорослих", а нині її історична проза у десятці найкращих.

Переможиця "Кальміюсу-2017" Олена Кладова із Сєвєродонецька у 2018 році отримала премію на Всеукраїнському конкурсі малої прози ім.Івана Чендея.

Щорічно "Кальміюс" запрошує до складу журі найкращих фахівців у галузі літератури, театрознавства, публіцистики, що дає змогу отримати якісний зворотній зв'язок, пораду над удосконаленням творчих вмінь і навіть пропозицію до друку. Так у 2017 році на Форумі видавців була презентована видавництвом "Кальварія" книга переможця І Міжрегіонального конкурсу "Кальміюс" Олександра Олійника "Денний звук" (м. Краматорськ).

Організатори запрошують до співпраці меценатів.

Інформаційний партнер конкурсу Еспресо.TV. Творчий партнер конкурсу видавництво "Кальварія.

Більше інформації про третій Міжрегіональний літературний конкурс "Кальміюс" - на сторінці проекту в соціальній мережі Facebook https://www.facebook.com/kalmiusukraine/ та на сторінці організаторів  http://liberiliberati.org/